26 Αυγούστου 2013

Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη, θα είναι 10 δισ. ευρώ δηλώνει ο Στουρνάρας

«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δεν μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης χωρίς νέους όρους. Εξάλλου μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δεν μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι». Αυτά διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Σχετικά με την προοπτική κουρέματος του ελληνικού χρέους η απάντηση του υπουργού είναι ξεκάθαρη: «Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση». Εξηγεί όμως ότι «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, και αυτά θα γίνουν». Ο υπουργός, παρ’ όλα όσα λέγονται, δεν αποκλείει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και σε αυτή τη χρηματοδότηση.

Απαντώντας σε ερώτηση, σύμφωνα πάντα με το «Πρώτο Θέμα», σχετικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές ο κ. Στουρνάρας δηλώνει: «Δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα». Θεωρεί όμως ότι και οι δύο αυτοί στόχοι θα επιτευχθούν μέσα στο 2014, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

«Στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας και συνεχίζει: «Με βάση τα αποτελέσματα του 2013 θα ληφθούν και οι αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με το ποσό της νέας χρηματοδότησης, την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους μας και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού μας».

Οσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώσει σύντομα ότι υπάρχει θετική εξέλιξη στο ΑΕΠ λόγω τουρισμού, αφού το συνάλλαγμα που εισέρρευσε πρόσθεσε σε αυτό 2 δισ. ευρώ, και ότι υπάρχει θετική τάση στα έσοδα τους τελευταίους μήνες.

_____________________
Πηγή: http://www.protothema.gr/economy/ 25 και 26.08.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου