15 Αυγούστου 2013

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος

Στο χάος βουτά η Αίγυπτος μετά το αιματοκύλισμα των κατασκηνώσεων των Αδελφών Μουσουλμάνων κατά την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής. Σκηνές βίας και αλληλοσπαραγμού κάνουν το γύρο του κόσμου, αιματηρές συγκρούσεις οπαδών του Μόρσι με την αστυνομία ξεσπούν σε όλη τη χώρα και ανοίγει ταυτόχρονα επικίνδυνος κύκλος θρησκευτικών αντιποίνων. Για 500 νεκρούς, υποστηρικτών του Μόρσι, μιλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.


Η "μεταβατική προεδρία" κήρυξε την Αίγυπτο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για διάστημα ενός μήνα και ζήτησε από το στρατό να συνδράμει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών για την επιβολή της τάξης. Βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 11 επαρχίες με μεγάλα αστικά κέντρα "για ένα μήνα ή μέχρι νεοτέρας". Δεν θα γίνουν ανεκτές άλλες καταλήψεις οπουδήποτε στη χώρα, υπογραμμίζει πλέον το υπουργείο Εσωτερικών.


Η αιματηρή καταστολή έφερε και την παραίτηση του αντιπροέδρου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι που μιλά για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί και ευκαιρίες που χάθηκαν για ειρηνική επίλυση της πολιτικής κρίσης. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ελ Μπαραντέι, ως πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, μεταξύ άλλων αναφέρει «Μου έγινε δύσκολο να συνεχίσω να φέρω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις επιπτώσεις των οποίων φοβάμαι. Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μία σταγόνα αίμα». 

Οι σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι αιγυπτιακές αστυνομικές αρχές, υποστηριζόμενες από το στρατό, έκαναν έφοδο σε δύο «στρατόπεδα» καθιστικής διαμαρτυρίας υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την Τετάρτη στο Κάιρο. Γρήγορα τα αιματηρά επεισόδια επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η διεθνής κοινότητα (όπως συνηθίζει σε παρόμοιες περιπτώσεις) καταδικάζει τη βία και ζητά αυτοσυγκράτηση, χωρίς να ανεβάζει και πολύ τους τόνους.

Τελικά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο και η ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μόρσι, που στόχο είχε να αποτρέψει τη συνολική κατάληψη της εξουσίας από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τη μετατροπή της σε θρησκευτική δικτατορία, δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τουλάχιστον εύκολα.


_________________






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Διαβάζω: "Ο αριθμός των νεκρών από το μακελειό της Τετάρτης αυξάνεται συνεχώς, με τον επίσημο απολογισμό να φτάνει τους 638 ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 3.994"...
    Το μόνο σίγουρο δυστυχώς είναι ότι θα αυξηθούν κι' άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή