24 Νοεμβρίου 2013

90 εταιρείες... αλλάζουν το κλίμα

Ενενήντα μόλις εταιρείες, κυρίως από τον τομέα της ενέργειας, είναι υπεύθυνες για τα δύο τρίτα της εκπομπής των αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως, από την απαρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης το 1854. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του Ινστιτούτου Περιβαλλοντολογικής Υπευθυνότητας του Κολοράντο, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Climatic Change. Μάλιστα, οι μισές από τις εκπομπές αυτές παράχθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια. 

Πιο συγκεκριμένα, οι 90 εταιρείες -όλες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, πλην επτά που είναι τσιμεντοβιομηχανίες- παράγουν το 63% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου. Στην κορυφή φιγουράρουν οι εταιρείες Chevron, Exxon Mobil, η κρατική Saudi Aramco, η BP και η ρωσική Gazprom. Συνολικά 50 είναι ιδιωτικές και οι υπόλοιπες 40 κρατικές ή κυβερνητικές.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κλιματική αλλαγή, η έρευνα αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να μπουν στο κάδρο των... υπαιτίων για τη μόλυνση και την αλλαγή του κλίματος και οι εταιρείες και όχι μόνο οι κυβερνήσεις, όπως γίνεται μέχρι τώρα. 
«Αυτοί που είναι ιστορικά υπεύθυνοι για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας έχουν ξεκάθαρη υποχρέωση να αποτελέσουν μέρος της λύσης», επισήμανε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ.

Εξάλλου, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, αυτήν του Global Carbon Project, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να σημειώσουν αύξηση για το τρέχον έτος κατά 2,1%, κάτι που σημαίνει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές από ορυκτά καύσιμα βρίσκονται πλέον 61% πάνω από τα επίπεδα του 1990, έτος αναφοράς για το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Σύμφωνα δε με μια τρίτη έκθεση, εκείνη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο, ο άνθρωπος έχει εκπέμψει περισσότερο από το μισό του ενός τρισεκατομμυρίου τόνων άνθρακα, του ανώτατου δηλαδή επιπέδου για τη διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στα όρια ασφαλείας των δύο βαθμών Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1861-1880.

Όλα αυτά τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη 19η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα η οποία πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες συγκρούστηκαν κατ' επανάληψη για το ποιες χώρες φέρουν το μεγαλύτερο βάρος για να επιλύσουν το πρόβλημα.

_________________
Πηγή: Από άρθρο στο www.ethnos.gr 23.11.2013
Το σύνολο του άρθρου στο:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23106&subid=2&pubid=63923227

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου