20 Νοεμβρίου 2013

Ο Κληρίδης μέσα από τα μάτια του Γλαύκου

Το καλύτερο βιβλίο που γράφτηκε ποτέ για τον άνθρωπο και τον πολιτικό Γλαύκο Κληρίδη, γράφτηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα "Αλήθεια", από έναν Τουρκοκύπριο, τον πανεπιστημιακό Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, με τον οποίο ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάθισε και μίλησε με τις ώρες για τη ζωή του, για τις ιδέες του, για τις κινήσεις του, για τις αποφάσεις του, για τα λάθη του, για τις σχέσεις του με άλλους πρωταγωνιστές της νεώτερης Ιστορίας της Κύπρου, για όλα όσα δεν μπορούσαν τελικά να χωρέσουν σε ένα βιβλίο 230 σελίδων. 

Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή του, γι' αυτό ήταν ηγέτης, προσωπικότητα παγκοσμίου εμβέλειας. Παντρεύτηκε την αγάπη της ζωής του, ξένη και αλλόθρησκη, όταν στην Κύπρο οι μανάδες πάντρευαν τα παιδιά τους μόνον με συγχωριανές τους - τόση ήταν η ξενοφοβία... Συγκρούστηκε με τον πατέρα του όταν στον τόπο μας η κοινωνία ήταν κάτι περισσότερο από πατριαρχική. Συγκρούστηκε με τον Μακάριο όταν ο Εθνάρχης ήταν η Εκκλησία της Κύπρου και ο λαός τον θεωρούσε περίπου άγιο... Στάθηκε με κριτική ματιά έναντι του Γρίβα, όταν η πλειοψηφία του λαού τον θεωρούσε εθνικοαπελευθερωτή. Ήταν φίλος -και δεν το έκρυβε- με Τουρκοκύπριους, και αγωνιζόταν να επανενώσει τον τόπο όταν οι Ελληνοκύπριοι δεν ήθελαν να δουν ούτε ζωγραφιστό Τουρκοκύπριο. Όχι μόνον είπε «ναι» στο σχέδιο λύσης των Ηνωμένων Εθνών το 2004, αλλά ορκίστηκε κιόλας στο ιερό ευαγγέλιο. «Είμαι 85 χρονών και προτιμώ να αποδημήσω εις Κύριον, παρά να δω αυτό το τέλος των αγώνων του κυπριακού λαού. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε από το ''όχι'' είναι ο ενταφιασμός της πατρώας γης». Αυτά ήταν τα λόγια του στο συλλαλητήριο για τη στήριξη του σχεδίου Ανάν, της 15ης Απριλίου 2004. 

Η «Αλήθεια» αφήνει τον ίδιο τον Γλαύκο να μιλήσει για τον Κληρίδη μέσα από αποσπάσματα από το βιβλίο του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, «Γλαύκος Κληρίδης - Η πορεία μιας χώρας», εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα».

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Αλήθεια»

Πηγή: www.alithia.com.cy 17.11.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου