29 Νοεμβρίου 2013

Στη μαύρη λίστα απειλεί να (ξανα)βάλει την Κύπρο η Μόσχα

Στη μαύρη λίστα των χωρών που αποτελούν φορολογικό παράδεισο, απειλεί να βάλει και πάλι την Κυπριακή Δημοκρατίας η Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ρωσική οικονομική εφημερίδα «Vedomosti».

Στο δημοσίευμά της με τον τίτλο «Ρωσία χωρίς Κύπρο» η 
εφημερίδα αναφέρει ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει την Κύπρο και το Λουξεμβούργο (όπου βρήκαν καταφύγιο τα περισσότερα διαφυγόντα από την Κύπρο κεφάλαια μετά την κρίση) στη μαύρη λίστα των υπεράκτιων ζωνών, γιατί οι δυο αυτές χώρες αποφεύγουν να απαντούν στα πολυάριθμα αιτήματα της ρωσικής πλευράς για τη διερεύνηση της τύχης των ρωσικών κεφαλαίων και δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια διαφάνειας, γεγονός που σημαίνει ότι θεωρούνται off shore.

Τυχόν ένταξη της Κύπρου και πάλι στη μαύρη λίστα, εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει ιδιαίτερα τη ροή ρωσικών κεφαλαίων προς τις τράπεζες της Κύπρου. Η «Vedomosti» σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει έλεγχο, μέσω των τραπεζών, όλων των συναλλαγών που αφορούν την Κύπρο κάτι που θα δυσχεράνει τη δραστηριότητα όλων των εταιρειών που έχουν την έδρα τους στο νησί.

Σημειώνεται ότι στη μαύρη αυτή λίστα, από την οποία διαγράφηκε μετά από πολλές προσπάθειες η Κύπρος την 1η Ιανουαρίου 2013, περιλαμβάνονται σήμερα 41 χώρες, σε βάρος των οποίων η ρωσική κυβέρνηση επιβάλει ειδικά φορολογικά μέτρα.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, πηγή του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι την τελευταία περίοδο διαπιστώνεται «συμμόρφωση» των κυπριακών Αρχών με κάποια από τα ρωσικά αιτήματα, εξέλιξη που θεωρείται θετική από τη Μόσχα.

______________
Πηγές: www.philenews.com και www.tanea.gr 28.11.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου