25 Νοεμβρίου 2013

Κύπρος: Φολκλόρ ιστορίες

Με αφορμή την πρωτοβουλία του Προέδρου της Κύπρου για συνάντησή του τη Δευτέρα με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο Κώστας Βενιζέλος σε άρθρο του στο "Φιλελεύθερο", αφού αναφέρει της δυο διαστάσεις της επικείμενης συνάντησης, την επικοινωνιακή και την ουσιαστική, υπενθυμίζει ότι "το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής-απελευθέρωσης και όχι θέμα φολκλόρ". 

Ας δούμε το σχετικό άρθρο: 

Φολκλόρ ιστορίες

Η πρωτοβουλία του Προέδρου για συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, την ερχόμενη Δευτέρα, έχει δύο διαστάσεις. Η επικοινωνιακή και η ουσιαστική. Η πρώτη όψη του νομίσματος, αυτή που αφορά την επικοινωνιακή διάσταση, στοχεύει να ανατρέψει την τουρκική προπαγάνδα, που κερδίζει έδαφος στους συνήθεις υπόπτους, που φέρουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να μη θέλει έναρξη των συνομιλιών. Η δεύτερη όψη του νομίσματος αφορά την ουσία. Και κυρίως την επόμενη ημέρα της συνάντησης. Ποια θα είναι η διαχείριση που θα γίνει από τη δική μας πλευρά και ποια από τους Τούρκους. Αλλά και πώς θα εκληφθεί το αποτέλεσμα της συνάντησης από τους τρίτους.
* Θα επιβεβαιωθεί το χάσμα απόψεων και θα τελειώσουν όλα;
* Θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν και θα συνεχίσουν οι διαπραγματευτές;
* Θα σημειωθεί πρόοδος (ελάχιστη, μικρή, μεγάλη), θα θεωρηθεί πετυχημένη συνταγή η συνάντηση των δύο και θα υπάρξουν παρεμβάσεις για να συνεχισθούν σε αυτό το επίπεδο; Δηλαδή, θα γίνει αυτό που δεν θέλουμε τόσο καιρό: Συναντήσεις με τον Έρογλου πριν συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα συζητούν τώρα οι δυο τους.
* Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα μπορούσαν να ήταν οι μάρτυρες των όσων θα συζητηθούν; Λείπει και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, οπότε θα ήταν και μια καλή ευκαιρία να εισπράξει πολλαπλώς το μήνυμα.
Είναι μερικές φορές σε αυτή τη χώρα που δίνεται η εντύπωση πως πάμε γυρεύοντας. Μια συνάντηση, άτυπη, δεν βλάπτει θα αναφέρουν πολλοί. Καμία διαφωνία επί τούτου. Το ζητούμενο είναι πώς θα τύχει διαχείρισης αυτή η συνάντηση και πρωτίστως τα όσα θα ακολουθήσουν.
Η ουσία; Το Κυπριακό, με βάση τα νέα δεδομένα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται στα στενά όρια της γεωγραφίας του νησιού, καθώς αυτό σημαίνει πως θα συνεχίσουμε να βράζουμε στο ζουμί μας. Υπάρχουν νέα δεδομένα που αφορούν και τη στρατηγική θέση της χώρας και τις προοπτικές, γεωστρατηγικές και πολιτικές (φυσικό αέριο, νέες συμμαχίες, Ε.Ε. κλπ). Το Κυπριακό δεν αρχίζει και δεν τελειώνει σε μια διαδικασία ατέλειωτων και ατέρμονων συζητήσεων και με όρους της δεκαετίας του '70. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής- απελευθέρωσης και όχι θέμα φολκλόρ. Μπορεί να κινηθεί και πέραν από τα στενά αυτά όρια, φτάνει να μην αυτοεγκλωβίζονται οι διαχειριστές του στο… ποίημα που απαγγέλνουν διαχρονικά όσοι χειρίστηκαν το πρόβλημα και με στίχους τα όσα μόνοι μας έχουμε δεχθεί πριν 35 χρόνια, σε μια άλλη εποχή, με άλλα δεδομένα. 

Κώστας Βενιζέλος

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-k-venizelos/103/172810/folklor-istories#sthash.TZcIoYuN.dpuf
Το σκίτσο είναι και αυτό από το "Φιλελεύθερο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου