29 Νοεμβρίου 2013

Οι ευθύνες του υπουργού Παιδείας

Αφηρημένες ...Σκέψεις

Για τρεις σχεδόν μήνες παρακολουθούμε μια κακοστημένη παράσταση που παίζεται με πρωταγωνιστή τον υπουργό παιδείας και συμπρωταγωνιστές του, τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των διοικητικών τους υπαλλήλων. Όπου και όταν τα επεισόδια το απαιτούν, συμμετέχουν και στελέχη της αντιπολίτευσης.
Σκηνικό το κλειστό πανεπιστήμιο.
Θεατές στις πρώτες θέσεις και θύματα οι φοιτητές.

Ποιος όμως φταίει; Ποιος επέτρεψε, σε μια χώρα που βρίσκεται σε βαθιά κρίση να κλείσουν τα πανεπιστήμια; Να γίνουν τα ΑΕΙ χώρος πολιτικής, κομματικής και συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης;

Λίγο - πολύ όλοι φταίνε (η πάντα εύκολη απάντηση). Φταίει η ανεπαρκής κυβερνητική εκπροσώπηση στον τομέα της παιδείας. Φταίει η αντιπολίτευση, που κινούμενη από κομματικές σκοπιμότητες εκμεταλλεύεται (ή και καθοδηγεί) το γεγονός. Φταίνε οι πρυτανικές αρχές με την παρελκυστική τακτική που εφαρμόζουν. Φταίνε οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι συνδικαλιστές τους με την αδιάλλακτη στάση που τηρούν.

Όμως, για την κατάντια και το σημερινό αδιέξοδο στα ΑΕΙ, κάποιος φέρει το βάρος της κύριας ευθύνης. Και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον κατ' εξοχή αρμόδιο, τον υπουργό παιδείας.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, χειρίσθηκε με ανεπάρκεια και προχειρότητα το ζήτημα της διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα πανεπιστήμια. Αποφάσισε στη συνέχεια να προχωρήσει σε τραγελαφικούς συμβιβασμούς, ξηλώνοντας σταδιακά τις θεμελιώδεις διατάξεις του νόμου για τα ΑΕΙ που ψήφισε η Βουλή. Ο χρόνος χάθηκε αλλά εκείνος προχωράει σε νομοθετικά τέχνασμα για να μη χαθεί, δήθεν, το εξάμηνο. Με συνεχείς παλινωδίες, χωρίς αξιοπιστίας, έχει οδηγήσει στο αδιέξοδο.

Ίσως το μόνο σωστό που θα μπορούσε πλέον να κάνει, είναι να παραιτηθεί. Αφού όμως αυτό δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις του, μήπως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να του δείξει το δρόμο της παραίτησης; Έστω και τώρα, για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Takis Ant για το afirimeno.com
_______________
το σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή από την "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου