30 Νοεμβρίου 2013

Moody΄s: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε Caa3 από C

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας διατηρώντας σταθερό το outlook προχώρησε χθες η Moody’s, καθώς όπως υποστηρίζει η οικονομία της χώρας έχει αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά.

Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε κατά 2 βαθμίδες το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων σε Caa3 από C προηγουμένως,  επικαλούμενο την «σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή» που έχει πετύχει η Ελλάδα παρά τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, καθώς και τη μείωση του βάρους του δημοσίου χρέους.

Ωστόσο η αναβάθμιση αυτή ήταν κατώτερη των προσδοκιών, καθώς η αγορά ανέμενε η Ελλάδα να καταταχθεί στην κλίμακα Β3, υψηλότερα δηλαδή από το Caa3 και σε εναρμόνιση με τις αξιολογήσεις που δίδουν για την ελληνική οικονομία οι άλλοι δυο οίκοι αξιολόγησης (Standard & Poor's και Fitch).

Η Moody΄s υποστηρίζει πως οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα είναι πιο θετικές.

«Υπάρχουν αποδείξεις πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά μετά από σχεδόν 6 χρόνια ύφεση, και αυτό σε συνδυασμό με τους κυκλικούς παράγοντες και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδηγεί σε σταδιακή βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών της οικονομίας της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Moody’s όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το επόμενο έτος για να επιστρέψει σε ανάπτυξη της τάξης του 1% το 2015.

Η συνεχής μείωση των επιπέδων του χρέους και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την βελτίωση του πολιτικού σκηνικού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα αναβάθμιση, σημείωσε η Moody’s, προειδοποιώντας ωστόσο πως η επιβράδυνση στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της τρόικας θα περιόριζε τις προοπτικές ανάπτυξης θέτοντας σε κίνδυνο την αξιολόγηση της Ελλάδας με πιθανή μια υποβάθμιση.

_______________________
Πηγές: capital.gr και bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου