15 Νοεμβρίου 2013

Από τους λύκους της Ευρώπης προέρχονται οι σκύλοι

Ο σκύλος, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, σύμφωνα με δημοσίευμα στην "Καθημερινή", κατάγεται από λύκους που εξημερώθηκαν στην Ευρώπη πριν από περίπου 20.000 χρόνια. Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα, που απορρίπτει τις θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες οι πρώτοι σκύλοι εμφανίστηκαν στην Ασία ή τη Μέση Ανατολή. 

"Ο σύγχρονος σκύλος κατάγεται από την ευρωπαϊκή ήπειρο, όχι από τη Μέση Ανατολή ή την Ανατολική Ασία κι έκανε την εμφάνισή του πριν από 20.000 χρόνια», σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γουέιν, καθηγητή εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες.

"Οι αρχαίοι λύκοι της Ευρώπης έχουν άμεσους συγγενικούς δεσμούς με τους σκύλους, γεγονός που μας επιτρέπει να αντιστοιχίσουμε τη γενετική εξέλιξη αυτών των ζώων με την ιστορία της αρχαιολογίας», εξήγησε ο Γουέιν υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη είναι η περιοχή του κόσμου όπου έχουν βρεθεί τα παλαιότερα λείψανα σκύλων μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με την έρευνα στη Μέση Ανατολή και την Κίνα δεν έχει βρεθεί κανένα λείψανο σκύλου παλαιότερο των 13.000 ετών.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το μιτοχονδριακό DNA (που μεταφέρεται από τη μητέρα) που βρέθηκε στα οστά δέκα λύκων και οκτώ σκύλων, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονταν από την Ευρώπη. Όλα τα ζώα έζησαν πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια και μάλιστα δύο ήταν ηλικίας άνω των 30.000 ετών. Στη συνέχεια συνέκριναν αυτό το DNA με το γονιδίωμα 77 σύγχρονων σκύλων, 49 λύκων και κογιότ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σημερινοί σκύλοι συνδέονται γενετικά με τους αρχαίους λύκους και τους σκύλους που προέρχονταν από την Ευρώπη. Δεν έχουν όμως πλέον καμία σχέση με τους σύγχρονους λύκους.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση, θεωρούν ότι οι σκύλοι κατάγονται από τους αρχαίους ευρωπαϊκούς λύκους, ένα είδος που σήμερα έχει πλέον εκλείψει.

Σύμφωνα με τον Γουέιν, η εξημέρωση του λύκου, του μεγαλύτερου σαρκοβόρου που εξημερώθηκε ποτέ από τον άνθρωπο, έγινε πιθανότατα από τις ομάδες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Οι λύκοι ακολουθούσαν τους κυνηγούς και τρέφονταν με τα κουφάρια των ζώων που άφηναν αυτοί πίσω τους. Σταδιακά, προσέγγισαν αυτούς τους ανθρώπους «και κατέληξαν να εξελίσσονται μαζί», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η συνεχής μετακίνηση των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών εξηγεί επίσης και τη γενετική διαφοροποίησή τους που οδήγησε στην εμφάνιση του σύγχρονου σκύλου.

Ο Γουέιν παραδέχτηκε πάντως ότι η μελέτη αυτή δεν θα βάλει τέλος στην αντιπαράθεση των επιστημόνων για την καταγωγή του σκύλου. 

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_14/11/2013_527915


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου