25 Νοεμβρίου 2013

Το μήνυμα του Γοργοπόταμου

Ήταν 25 Νοεμβρίου του 1942, όταν ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη, του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα, με τη συνεργασία και Άγγλων πρακτόρων ανατίναξαν την σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου. Ήταν μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης, στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Ήταν και παραμένει ένα ενωτικό μήνυμα αντίστασης. 

Τότε, στην επιχείρηση της ανατίναξη της γέφυρας, έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και 14 Αγγλοι κομάντος, ενώ την γέφυρα υπερασπιζόταν μία φρουρά με βαρύ οπλισμό αποτελούμενη από εκατό Ιταλούς στρατιώτες και πέντε Γερμανούς.

Ο Άρης Βελουχιώτης μιλά σε συγκέντρωση στην Λαμία στις 19 Οκτωβρίου του 1944, μία ημέρα μετά την απελευθέρωση από τις δυνάμεις του Άξονα.

Σήμερα, 71 χρόνια μετά, όπως και κάθε χρόνο, γιορτάζουμε το γεγονός. Έτσι, χθες το πρωί της Κυριακής, παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες και τη συνεχή βροχόπτωση, εκπρόσωποι κομμάτων, τοπικών αρχών, αντιστασιακών οργανώσεων και πλήθος κόσμου, παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις.

Ο Ναπολέων Ζέρβας (δεύτερος από αριστερά) με άλλους αντιστασιακούς

Για κάποιες στιγμές, λόγια ωραία, αντιστασιακά και ενωτικά για το τότε από όλες τις πλευρές ακούστηκαν, στεφάνια κατατέθηκαν, και αφού όλοι μαζί (και ο καθένας χωριστά) έκαναν το χρέος τους, η επιστροφή στο σήμερα.

«Αυτές οι στιγμές κληροδοτούνται στις επόμενες γενιές, μαζί με το μήνυμα της αντίστασης και της αξιοπρέπειας» τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Δικό μας χρέος είναι να υπερβούμε τις διαχωριστικές γραμμές, να οικοδομήσουμε μια νέα ενότητα για να σώσουμε το λαό από την πείνα και την καταστροφή…», «δικό μας χρέος είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία από τους νοσταλγούς του ναζισμού, τους οπαδούς και συνεχιστές του δωσιλογισμού και όσους τους χαϊδεύουν…» συνέχισε ο ίδιος.

Ο Γοργοπόταμος «Γεφύρωσε τις διαχωριστικές γραμμές, τις αντιθέσεις, τα πάθη και τους φανατισμούς. Αποτελεί δίδαγμα για τις νεότερες γενιές και ένα καλό παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε με ενότητα, συνεννόηση και συνεργασία» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο χαιρετισμό του. «Έχουμε χρέος να αποδειχθούμε αντάξιοι του μηνύματος του Γοργοποτάμου» συμπήρωσε ο ίδιος.

«...Τώρα που ο ναζισμός σηκώνει ξανά κεφάλι πρέπει να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες» σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Νότης Μαριάς κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ για να συμπληρώσει πως «εμπνεόμενοι από τα οράματα της ενωμένης εθνικής αντίστασης καλούμαστε να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες...».

Περισσότερο σεβασμό και λιγότερες περικοπές στην γενιά του Γοργοπόταμου, ζήτησε στο χαιρετισμό τους ο δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς. Ενώ το γεγονός πως «η χώρα μας κλυδωνίζεται από ένα καταιγισμό πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών γεγονότων και είναι ανάγκη πιο πολύ από ποτέ να αναδείξουμε τα μηνύματα του Γοργοπόταμου» διαπίστωνε ο περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς.

Ωραία, πολύ ωραία τα είπαν. Ποιος διαφωνεί; Προφανώς οι ίδιοι, αυτοί που τα είπαν.
Και μετά ...όλα ξεχάστηκαν. Εξάλλου δεν ήταν παρά κάποιες ...ιστορικές και μόνο στιγμές.

Ποιός άκουσε τον 95χρονο Καπετάν Ερμή (Βασίλη Πριόβολο), που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, να αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής και στα μηνύματά τους στο σήμερα; Φοβάμαι πως κανείς. Κανένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης δεν άκουσε όχι μόνο τον Καπετάν Ερμή, αλλά ούτε καν τον εαυτό του. Γιατί ενδεχομένως άλλα έλεγε και άλλα κατά νου είχε.

_________________
Πηγές: 
για ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες: http://el.wikipedia.org
για στοιχεία της φετινής εκδήλωσης: http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου