18 Νοεμβρίου 2013

BofA: Το πλεόνασμα «ακυρώνει» τις απειλές της τρόικας

Όσο η Ελλάδα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, οι απειλές της τρόικας να σταματήσει το πρόγραμμα, αντί να συμφωνήσει σε «κούρεμα» του επίσημου τομέα, δεν είναι αξιόπιστες, σύμφωνα με την Bank of America, καθώς η χώρα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις εσωτερικές ανάγκες της εάν πολύ απλά σταματούσε να εξυπηρετεί το χρέος της, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά δάνεια που έχει λάβει από την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Όπως αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch, στην έκθεσή της που τιτλοφορείται «Η άβολη αλήθεια για την Ελλάδα», πριν από έναν χρόνο υποστήριζε πως το νέο πρόγραμμα της χώρας βασιζόταν σε ένα τέλειο προφίλ χρέους. Υπέθετε πως η Ελλάδα θα ανταποκρινόταν στους στόχους που έχουν τεθεί και πως η υπόλοιπη Ευρώπη θα κάλυπτε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό και θα αντιμετώπιζε τις όποιες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους. «Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα η Ευρώπη να τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας», αναφέρει ο οίκος.

Όπως επισημαίνει, το βασικό σενάριο είναι ότι η τρέχουσα δυναμική του ελληνικού χρέους ως προς την ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη, όμως συμπεραίνει πως δεν αναμένει «κούρεμα» του επίσημου τομέα, αλλά παράταση των λήξεων των δανείων και κάποια μείωση των επιτοκίων.

Η Bank of America Merrill Lynch εκφράζει ανησυχία ότι η ημισταθεροποίηση στην Ελλάδα έχει αφαιρέσει την αίσθηση του επείγοντος σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση ενός πακέτου ελάφρυνσης του χρέους, που αφενός θα δώσει κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και αφετέρου θα τονώσει τις επενδύσεις. Όπως υποστηρίζει, μια ελάφρυνση χρέους που θα θέτει ως όρο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, και όχι οι τριμηνιαίες αναθεωρήσεις του προγράμματος, θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες περί ηθικού κινδύνου και να αυξήσει τις πιθανότητες για βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος η Bank of America Merrill Lynch, επισημαίνει ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι η χειρότερη από οποιαδήποτε άλλη πρόσφατη κρίση και μπορεί να συγκριθεί μόνο με την Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ το 1929-1933. Αναφέρει δε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει κάνει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί σε αναπτυγμένη οικονομία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

________________
Πηγή: αποσπάσματα από άρθρο στο euro2day.gr στις 18.11.2013. Ολόκληρο το άρθρο στο:
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1156077/bofa-to-pleonasma-akyronei-tis-apeiles-ths.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου