27 Νοεμβρίου 2013

Μίκης Θεοδωράκης: Νέο επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Με ειδική εκδήλωση, την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, στις 19:00, θα υποδεχθεί η Ακαδημία Αθηνών το νέο επίτιμο μέλος της.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, θα προσφωνήσει τον Μίκη Θεοδωράκη και ακολούθως, ο γενικός γραμματέας, Βασίλειος Πετράκος, θα μιλήσει για την προσωπικότητα και το έργο του Έλληνα συνθέτη.

Η τελετή θα ολοκληρωθεί με ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη με θέμα «Η μόνη λύση». 


Εξάλλου, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου (21.00), θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η Νένα Βενετσάνου, ο Λάκης Χαλκιάς και η 10μελής Ορχήστρα Μικης Θεοδωράκης θα ερμηνεύσουν αγαπημένα κινηματογραφικά και θεατρικά θέματα του συνθέτη και θα «ταξιδέψουν» το κοινό σε μοναδικές στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τραγούδια από τις παραγωγές: Φαίδρα (1961, Jules Dassin), Ηλέκτρα (1961-62, Μιχάλης Κακογιάννης), Zορμπάς (1964, Μιχάλης Κακογιάννης), Ζ (1969 Κώστας Γαβράς), Σέρπικο (1973, Sidney Lumet), Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980, Νίκος Τζίμας), και τα θεατρικά έργα Ένας Όμηρος (1962, Brendan Behan), Όμορφη Πόλη (1962, Μιχάλης Κακογιάννης), Το τραγούδι του νεκρού αδελφού (1962, Πέλος Κατσέλης ) κ.α.

Στη διάρκεια της συναυλίας θα προβάλλονται σε οθόνη σκηνές από τις αγαπημένες κινηματογραφικές αυτές ταινίες και θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις σε μια προσπάθεια να ξαναζωντανέψουν επί σκηνής, μέσα από τον συνδυασμό μουσικής, λόγου και εικόνας.

________________
Πηγές: portal.kathimerini.gr και www.tanea.gr 26.11.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου