23 Νοεμβρίου 2013

Τι επιτέλους είναι το bitcoin;

Διαβάζω:
Bitcoin: το ακριβότερο νόμισμα του κόσμου. Η ισοτιμία ξεπερνά τα 500 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5.700% από αρχές έτους (Καθημερινή 23.11.2013).
Eίτε πρόκειται για τη νέα μεγάλη «φούσκα» είτε όχι το Βitcoin έχει τρελάνει τους επενδυτές που βλέπουν τη τιμή του να εκτοξεύεται, αλλά και να βουτά... (Πρώτο Θέμα 19.11.2013).
Δίδακτρα σε bitcoin στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας* (Τα Νέα 22.11.2013).

Τι επιτέλους είναι αυτό το bitcoin;

Το νόμισμα που όπως λέγεται δημιουργήθηκε περί τα τέλη του 2008 από κάποιον (ή κάποιους) ονόματι Σατόσι Νακαμότο.

Οι ενθουσιώδεις οπαδοί, οι υπέρμαχοι του συστήματος αυτού υποστηρίζουν ότι:
Το bitcoin είναι ένα σύγχρονο, νόμιμο και "πολλά υποσχόμενο" μέσο συναλλαγών. Ένα ψηφιακό νόμισμα, που δεν έχει υλική υπόσταση (τα ψηφιακά νομίσματα φυλάσσονται στο ψηφιακό πορτοφόλι του χρήστη). Η αξία του bitcoin διαμορφώνεται με βάση τους νόμους της προσφοράς και ζήτησης. Σε κυκλοφορία είναι μια σταθερή ποσότητα από 21 εκατομμύρια τεμάχια bitcoins. Οι πληρωμές γίνονται μέσω του διαδικτύου εύκολα, γρήγορα και με ασήμαντο κόστος. Ειδικότερα η ανταλλαγή bitcoins μεταξύ χρηστών, σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο κι αν βρίσκονται, γίνεται εύκολα με τη χρήση ενός προγράμματος.
Τα πλεονεκτήματά του φαίνονται αρκετά.

Από την άλλη πλευρά: Το bitcoin, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εικονική αξία που δημιουργήθηκε από το πουθενά. Δεν υπάρχει καμιά μια κεντρική αρχή (πχ κεντρική τράπεζα), που να θέτει κανόνες και να ελέγχει την έκδοσή του, την κυκλοφορία του, την εκκαθάριση των συναλλαγών. Ποιος όμως επιτελεί αυτές τις λειτουργίες; 
Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. 
Και αν ακόμη ξεπεράσουμε τις όποιες επιφυλάξεις απέναντι στο bitcoin, παραμένει το ερώτημα: Μήπως πρόκειται για μια καινούργια "φούσκα"; Γεγονός είναι ότι η τιμή του παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις.

Συμπέρασμα: Τι επιτέλους είναι το bitcoin; Δυστυχώς ίσως είναι νωρίς ακόμη να δώσει κανείς μια απάντηση. Ο χρόνος θα δείξει.


_________________
http://www.afirimeno.com/2013/11/blog-post_23.html

1 σχόλιο:

  1. Και μια σεβαστή άποψη. Ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan δηλώνει για το bitcoin:
    «Είναι μια φούσκα», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο κ. Greenspan, ενώ πρόσθεσε «Θα έπρεπε να έχει πραγματική αξία. Πρέπει πραγματικά να εξαντλήσει κανείς τη φαντασία του για να εντοπίσει την πραγματική αξία του bitcoin. Εγώ δεν τα έχω καταφέρει. Ενδεχομένως κάποιος άλλος να μπορεί».
    Πηγή:www.capital.gr 5.12.2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή