24 Νοεμβρίου 2013

Φυσιογνωμική: Τι λένε τα χαρακτηριστικά του προσώπου για τον χαρακτήρα

Οι τρεις «ζώνες» του προσώπου:
Τρία τμήματα ξεχωρίζει ο Lavater, αλλά και όλοι οι νεότεροι μελετητές της φυσιογνωμικής, στο ανθρώπινο πρόσωπο: το πρώτο από την γραμμή των μαλλιών μέχρι τα φρύδια, το δεύτερο από τα φρύδια μέχρι την βάση της μύτης και το τρίτο από την βάση της μύτης μέχρι την άκρη του πηγουνιού. 

Όσο περισσότερο οι τρεις ζώνες πλησιάζουν την μεταξύ τους συμμετρία, τόσο ωραιότερο είναι το πρόσωπο, και τόσο πιο «φυσιολογικός» (ή ισορροπημένος αν το προτιμάτε με πιο… σημερινούς όρους) ο χαρακτήρας και το πνεύμα του κατόχου τους. Αν μία από τις ζώνες είναι εμφανώς μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες, σύμφωνα με νεότερες θεωρίες, έχουμε μια πρώτη ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει τις περισσότερες αποφάσεις το άτομο που έχουμε απέναντί μας: Η πρώτη ζώνη, εκείνη του μετώπου, συμβολίζει την σκέψη και κατ’ επέκταση την λογική, η δεύτερη, των ματιών και της μύτης, το συναίσθημα και η τρίτη, του στόματος και του πηγουνιού, τον παρορμητισμό και τα ένστικτα

Σε τρεις διαφορετικούς τύπους διακρίνουμε, κοιτώντας πάντα από το προφίλ, τα ανθρώπινα μέτωπα: σε εκείνα που γέρνουν προς τα πίσω, στα κάθετα (ίσια δηλαδή) μέτωπα και στα μέτωπα που προεξέχουν από το υπόλοιπο κρανίο. Ο πρώτος τύπος μετώπου δείχνει φαντασία, πνεύμα και ευαισθησία. Ο δεύτερος τύπος δείχνει έλλειψη νόησης, ενώ ο τρίτος είναι σημάδι ανώριμου ατόμου. 
Ρόλο, βέβαια, παίζει και το μήκος του μετώπου: όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο η ενεργητικότητα του κατόχου χάνει στα σημεία έναντι της σκέψης. Οι σταθεροί χαρακτήρες τείνουν να έχουν στενό μέτωπο, ενώ ένα μέτωπο αρμονικό προς το υπόλοιπο πρόσωπο είναι σημάδι ευγενικού χαρακτήρα.


Τα φρύδια: «Τα φρύδια είναι η σημαντικότερη ένδειξη του ανθρώπινου χαρακτήρα». Επειδή, όμως, η παραπάνω φράση γράφτηκε τον 18ο αιώνα, όταν τα τσιμπιδάκια χρησιμοποιούνταν ακόμα για βασανιστήρια και όχι για καλλωπιστικούς σκοπούς, μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Εννιά φορές στις δέκα, ειδικά αν μιλάμε για γυναίκες, τα φρύδια που κοιτάζετε δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική μορφή τους, αυτή που θα φανέρωνε τον πραγματικό χαρακτήρα, τα άδυτα της ψυχής και την άβυσσο της προσωπικότητας. Κρατήστε, λοιπόν, τις πληροφορίες που ακολουθούν για χρήση σε ανδρικά ζευγάρια φρυδιών (και πάλι με μια μικρή επιφύλαξη, διότι το τι κάνει ο καθένας τα βράδια μπροστά στον καθρέφτη του δεν είναι πάντα προβλέψιμο, ούτε καν με τους κανόνες της φυσιογνωμικής). 
Τα τοξοειδή φρύδια δείχνουν μετριοφροσύνη και απλότητα, ενώ τα οριζόντια μαρτυρούν δυναμικό χαρακτήρα. Όσο τα φρύδια πλησιάζουν τα μάτια τόσο πιο σοβαρός είναι ο χαρακτήρας του κατόχου τους. Τέλος, η μεγάλη απόσταση μεταξύ των φρυδιών δείχνει άνθρωπο που συλλαμβάνει εύκολα ιδέες.


Τα μάτια: Ξεκινάμε από τα καστανά, με τα οποία η φύση έχει προικίσει την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Ελλάδας: δημιουργικό πνεύμα και εριστική ιδιοσυγκρασία, ερμηνεία που (θέλουμε να πιστεύουμε ότι) μας ταιριάζει γάντι. Τα μπλε μάτια, σύμφωνα πάντα με την θεωρία του Lavater, ανήκουν σε άτομο ήρεμο, πιο αδύναμο από αυτόν που έχει μαύρα μάτια. Τέλος, τα πρασινοκάστανα μάτια είναι ένδειξη θάρρους και ζωηράδας. 
Πολύ περισσότερο, όμως, από το χρώμα, το σχήμα των ματιών είναι ενδεικτικό της προσωπικότητας: έτσι, τα μάτια που όταν είναι ανοιχτά σχηματίζουν οξεία γωνία με την μύτη ανήκουν σε ευγενικούς χαρακτήρες, ενώ τα βαθουλωτά μάτια, αυτά που η κινέζικη φυσιογνωμική αποκαλεί εύγλωττα «τα μάτια του λύκου» (θα τα αναγνωρίσετε αμέσως από το γεγονός ότι βρίσκονται πολύ πιο μέσα στο κρανίο σε σχέση με το κόκκαλο του φρυδιού και τα ζυγωματικά) μπορείτε να τα θεωρήσετε σημάδι επαρκές για να αρχίσετε να τρέχετε.


Η μύτη: Ιδανικά, η μύτη –την οποία ο Lavater θεωρεί προέκταση του μυαλού, αφού επάνω της στηρίζεται η καμάρα του μετώπου– πρέπει να έχει το ίδιο μήκος με το μέτωπο. Μια τέλεια μύτη, σύμφωνα με τον Ελβετό φυσιογνωμιστή, φανερώνει ιδιαίτερα προσόντα χαρακτήρα. 
Η μικρή μύτη είναι ένδειξη τσιγκουνιάς, ενώ εκείνη με πλατιά ράχη υποδηλώνει υγιή και ισορροπημένη ζωή. Τέλος, ο κάτοχος μιας γαμψής μύτης διαθέτει ηγετικές ικανότητες.

_______________
Πηγές: 
Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο του Καθηγητή Εγκληματολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Πανούση, «Φυσιογνωμική: Μια σύγχρονη Εγκληματολογική Προσέγγιση» 

Εμείς το διαβάσαμε στο: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου