29 Νοεμβρίου 2013

Η μεγάλη κρίση των συντάξεων

Οι συνταξιούχοι στις ανεπτυγμένες οικονομίες δεν πρόκειται να γλιτώσουν από τις βαρύτερες επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς αρχίζουν να επιβάλλονται περικοπές των δαπανών για τις μεγάλες ηλικίες λόγω των προγραμμάτων λιτότητας, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

Οι δαπάνες σε συντάξεις,
που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο των κρατικών δαπανών κατά μέσο όρο στα 34 κράτη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με άρθρο στους Financial Times, περιορίζονται εξαιτίας μιας σειράς αλλαγών, όπως οι αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το πάγωμα -ή και η μείωση- των απολαβών.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις Συντάξεις 2013 αναφέρει ότι, παρά την επιβολή των περικοπών, οι δαπάνες των συνταξιοδοτικών συστημάτων πιθανότατα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αφού αυξάνεται το ποσοστό του πληθυσμού που ζει μέχρι πολύ μεγάλη ηλικία. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη αγωνίζονται να φέρουν την ισορροπία της βιωσιμότητας -δίνοντας συντάξεις που μπορούν να αντέξουν οι φορολογούμενοι- ώστε να μην πέσουν σε φτώχεια μεγάλοι αριθμοί ηλικιωμένων.

Έως το 2050 τα συνταξιοδοτικά όρια ηλικίας θα έχουν ανέβει στα 67 έτη στα περισσότερα μέλη του ΟΟΣΑ, ηλικία που μέχρι πρόσφατα ίσχυε σε ελάχιστες περιπτώσεις. Όμως, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται ταχύτατα, υποδεικνύοντας ότι θα χρειαστεί να δίδονται συντάξεις για όλο και πιο μακρές περιόδους, αν δεν γίνουν κάποιες προσαρμογές.

Για παράδειγμα, το διάστημα 2010-15, κατά μέσο όρο, στις χώρες του ΟΟΣΑ οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών αναμενόταν να ζήσουν 20,8 χρόνια επιπλέον. Το επίπεδο αυτό θα έχει αυξηθεί κατά 5 χρόνια ως το 2060-65. Οι άνδρες, το ίδιο διάστημα αναμενόταν στα 65 τους να ζήσουν 17,4 χρόνια επιπλέον και το προσδόκιμο ζωής τους υπολογίζεται πως θα αυξηθεί 4,5 επιπλέον χρόνια ως το 2060-65 φτάνοντας στα 21,9 χρόνια. Η σύνταξη στα 65 θα ήταν υπό αυτές τις συνθήκες 20% ακριβότερη.

Οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ δεν αποκτούν αρκετά παιδιά ώστε να διασφαλίσουν την πληθυσμιακή σταθερότητα για τις επόμενες γενιές. Αυτό σημαίνει ότι όλο και μικρότερη ομάδα εργαζόμενων θα φορολογείται για να πληρώνει τις συντάξεις.

«Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την επιτυχία των προηγούμενων δεκαετιών στη μείωση της φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων και παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι το συνταξιοδοτικό κόστος δεν γίνεται αφόρητα μεγάλο για τις επόμενες γενιές, μέσα σε περιβάλλον γήρανσης του πληθυσμού;» διερωτάται ο ΟΟΣΑ. «Οι κυβερνήσεις θα κληθούν να απαντήσουν σε σκληρά ερωτήματα όσον αφορά τη γενεαλογική δικαιοσύνη».

______________
Πηγές:
FT.com άρθρο της Norma Cohen
και /www.euro2day.gr απόσπασμα άρθρου που δημοσιεύτηκε στις 28.11.2013
το σύνολο του άρθρου στο:
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1159036/h-litothta-arhizei-na-therizei-toys-syntaxioyhoys.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου