14 Νοεμβρίου 2013

Περί γελοίου και σοβαρού

Και ξαφνικά προέκυψε ένας ακόμη προβληματισμός: Τι είναι γελοίο και τι σοβαρό!!!
Και μιας και «Από το σοβαρό στο γελοίο, η απόσταση είναι μικρή. Από το γελοίο στο σοβαρό είναι τεράστια» (μια φράση του Σαίξπηρ που επικαλέστηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή κατά τη συζήτηση της "πρότασης δυσπιστίας"), ένα σχετικό άρθρο της Μαρίας Χούκλη* ίσως δίνει κάποια απάντηση στον ...προβληματισμό μας.
Ας δούμε το άρθρο αυτό όπως το δημοσιεύουν "Τα Νέα" σήμερα:

Περί γελοίου και σοβαρού
της Μαρίας Χούκλη

Επειδή ο Σαίξπηρ έχει γίνει εσχάτως της μόδας στην ελληνική Βουλή, ας τον χρησιμοποιήσω σαν μπούσουλα, για να μην τρελαθούμε εντελώς σ' αυτή τη χώρα. 


ΓΕΛΟΙΟ: Τα αισχρά υπονοούμενα και οι απαράδεκτες - σκοταδιστικές - αναφορές στη γυναικεία υπόσταση των κυριών Κωνσταντοπούλου, Μακρή και Τζάκρη από άνδρες συναδέλφους τους προκειμένου να καταγγελθούν οι πράξεις και οι αποφάσεις τους. Η τύπου ψυχαναλυτική προσέγγιση της δημόσιας παρουσίας τους (τώρα για εκείνες, παλαιότερα για τη Ρεπούση, την Κανέλλη, την Ξενογιαννακοπούλου, την Πιπιλή κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.) με χαριτωμενιές περί «βοηθείας».

ΣΟΒΑΡΟ: Η κριτική, ακόμη και η πιο σκληρή, στην π-ο-λ-ι-τ-ι-κ-ή τους επιλογή να εμφανιστούν οι μεν δύο στα κάγκελα του Ραδιομεγάρου, να προκαλέσουν αστυνομικούς αυτοματισμούς και παρατράγουδα, η δε τρίτη να βρεθεί στα κοινοβουλευτικά κεραμίδια, κατόπιν εορτής και αφού στήριξε στο παρελθόν άλλες μνημονιακές κυβερνήσεις. Η κατάδειξη με επιχειρήματα αλλά με κόσμιο λόγο των κινήτρων τους, των δράσεων και των παλινωδιών τους ως εκπροσώπων του πολιτικού προσωπικού, ανεξαρτήτως του φύλου τους.

ΣΟΒΑΡΟ: Η αντίδραση ενός κόμματος - όσο σφοδρή κι αν είναι και πρέπει να είναι - για να υπερασπιστεί όλα τα παραπάνω και να καταγγείλει τις σεξιστικές επιθέσεις, όχι μόνο κατά μελών του, αλλά τις διακρίσεις γενικώς εναντίον όποιου στρέφονται.

ΓΕΛΟΙΟ: Να «πυροβολείται» ο πιανίστας γιατί δεν μας αρέσει η μουσική που παίζει. Να κατακεραυνώνεται η ελευθερία του σκιτσογράφου να είναι όσο αιρετικός θέλει, ακόμη και όταν το σκαρίφημά του τον αδικεί.

* Η Μαρία Χούκλη είναι δημοσιογράφος στον ANT1
_____________
Πηγή: http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5053719/peri-geloioy-kai-sobaroy/






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου