13 Νοεμβρίου 2013

"Επιδημία της βίας": Πρώτη η Λατινική Αμερική παγκοσμίως

Μέσα σε μία δεκαετία, από το 2000 ως το 2010, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική συνεπεία εγκληματικών ενεργειών, με το ποσοστό των ανθρωποκτονιών στην ίδια περιφέρεια να αυξάνεται κατά 11%, σύμφωνα με έκθεση η οποία παρουσιάστηκε χθες στη Νέα Υόρκη από τον ΟΗΕ. Και αυτό παρά την ισχυροποίηση της οικονομίας και την περισσότερη δημοκρατία στην περιοχή. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την "Καθημερινή", στο κείμενο της έκθεσης αναφέρεται ότι «Μέσα στην τελευταία δεκαετία η Λατινική Αμερική υπήρξε το θέατρο δύο μεγάλων μεγεθύνσεων: αυτή της οικονομίας και αυτή της εγκληματικότητας»

Επίσης, βάσει των δεδομένων που συλλέχθηκαν από την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, σε 11 χώρες (Βενεζουέλα, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινός, Κολομβία, Μεξικό, Ονδούρα, Σαλβαδόρ, Παναμάς, Παραγουάη) καταγράφεται «υψηλό επίπεδο» δολοφονιών, με ποσοστά τα οποία υπερβαίνουν τις 10 ανά 100.000 κατοίκους. Ένα ποσοστό τέτοιας τάξεως θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ ανάλογο με μια «επιδημία».

Σε χαμηλότερα επίπεδα βρίσκονται οι ανθρωποκτονίες στις υπόλοιπες επτά χώρες που συμπεριελήφθησαν στην μελέτη (Αργεντινή, Βολιβία, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Ουρουγουάη, Περού, Χιλή).

Η αύξηση της εγκληματικότητας στη Λατινική Αμερική αφορά κυρίως «τους νέους από 15 ως 25 ετών, οι οποίοι δεν εργάζονται και δεν σπουδάζουν», αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης αυτής στη Νέα Υόρκη.

_________________
Πηγή: www.kathimerini.gr 12.11.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου