7 Δεκεμβρίου 2013

Γίνε Εσύ το Πρόσωπο και η Φωνή κατά της διαφθοράς!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς στις 9 Δεκεμβρίου, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάδος, εγκαινίασε πρόσφατα μία καινούργια ηλεκτρονική εφαρμογή (αναρτημένη στην ιστοσελίδα της οργάνωσης www.transparency.gr.), που δίνει τη δυνατότητα στον καθένα μας να γίνει το Πρόσωπο και η Φωνή κατά της διαφθοράς!

Η πρωτουβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής ενημερωτικής εκστρατείας που ξεκίνησε η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς το 2013 με κεντρικό σύνθημα «Ώρα να Ξυπνήσουμε!». Σκοπός της καμπάνιας, σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση της οργάνωσης, είναι να ευαισθητοποιήσει για τις οδυνηρές συνέπειες της διαφθοράς στη ζωή και την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά και να γνωστοποιήσει τη λειτουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της Υπηρεσίας «Διαφάνεια Τώρα!»* για την καταγραφή καταγγελιών διαφθοράς και την παροχή πληροφόρησης και υποστήριξης σε κάθε πολίτη.

Ως επόμενο βήμα της εκστρατείας επελέγη μία σύγχρονη ηλεκτρονική εφαρμογή με στόχο να προκαλέσει τη διάδραση, να δώσει προσωπικό και ταυτόχρονα… δημόσιο χαρακτήρα και κυρίως, να ενδυναμώσει το μήνυμα της κοινωνίας μας για μη ανοχή στη διαφθορά.

Πώς μπορεί όμως να γίνει ο καθένας μας το Πρόσωπο και η Φωνή κατά της διαφθοράς; Μπαίνοντας στην εφαρμογή, (σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανάρτηση της οργάνωσης), ο χρήστης διαλέγει την αγαπημένη του φωτογραφία (πορτραίτο) και στη συνέχεια τού δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει 1 από τα 5 μηνύματα κατά της διαφθοράς με το οποίο ταυτίζεται, συμφωνεί και επιθυμεί να μοιραστεί δημόσια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη μορφή μίας κάρτας.

Τα μηνύματα είναι τα ακόλουθα:
1. Μαζί μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στη διαφθορά.
2. Δεν συμμετέχω στη διαφθορά.
3. Απαιτώ η κυβέρνησή μου να αναλάβει δράση κατά της διαφθοράς.
4. Απαιτώ οι εταιρίες που αγοράζω προϊόντα τους να λειτουργούν υπεύθυνα χωρίς διαφθορά.
5. Θέλω τα παιδιά μου να απολαμβάνουν μία ζωή χωρίς διαφθορά.

Μετά την ανάρτηση της φωτογραφίας και του μηνύματος στη σελίδα της οργάνωσης, μπορεί ο ίδιος να τα μοιράζεται με τους φίλους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο πέρα από την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση για την ενεργοποίηση της ειδικής υπηρεσίας καταγραφής καταγγελιών περιστατικών διαφθοράς.

__________________
*Η «Διαφάνεια Τώρα!» (πάντα σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση της οργάνωσης) είναι μία Υπηρεσία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς για την υποδοχή καταγγελιών περιστατικών διαφθοράς. Η Υπηρεσία που λειτουργεί από το Σεπτέμβριο 2013 με ομάδα δικηγόρων και εκπαιδευμένων εθελοντών, έχει στόχο την παροχή καθοδήγησης και υποστήριξης σε θύματα και μάρτυρες διαφθοράς.
Στην Υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» μπορεί να απευθύνεται κάθε πολίτης με σκοπό να αναφέρει περιστατικά διαφθοράς και να λάβει περαιτέρω βοήθειας και καθοδήγησης για το πώς και πού, μπορεί να απευθυνθεί ώστε να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταγγελίας του. Οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν περιστατικά διαφθοράς με τους ακόλουθους τρόπους:
- Κλήση στη Γραμμή Υποστήριξης 101 90
- On-line καταγγελία (www.transparency.gr/diafaneiatora)
- Εκτύπωση, συμπλήρωση και αποστολή φόρμας (www.transparency.gr/diafaneiatora)

_______________
Πηγή (και λεπτομέριες στο): http://www.transparency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου