6 Δεκεμβρίου 2013

Τι ζήτησε ο Γ. Προβόπουλος από τους τραπεζίτες για τα "κόκκινα δάνεια"

Την ανάληψη δράσεων για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ζήτησε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος από τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

Μόνο στη στεγαστική πίστη, εκτιμάται ότι σχεδόν το ένα στα δύο δάνεια έχει ήδη υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους, στην περίπτωση που απελευθερωθεί το καθεστώς των πλειστηριασμών, υπολογίζονται στις 60.000.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, η οποία γίνεται ακόμη πιο πιεστική αν προστεθούν τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και εκείνα των επιχειρήσεων, ο κ. Προβόπουλος πρότεινε στους τραπεζίτες τη δημιουργία μίας κεντροποιημένης διαχείρισης των προβληματικών (μη εξυπηρετούμενων) δανείων με στόχο να δράσουν οι τράπεζες προληπτικά και τάχθηκε υπέρ της δυναμικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής κατάστασης των δανειοληπτών. Έκανε, επίσης, λόγο για ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης του φαινομένου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και βελτίωσης της συνεργασίας των τραπεζών για τη διαχείριση κοινών πιστούχων. Συνέστησε επίσης να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες διευθύνσεις καθυστερήσεων που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Όπως ορίζεται και από το Μνημόνιο, οι τέσσερις τράπεζες κλήθηκαν να υποβάλουν συμπληρωματικά σχέδια για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στα οποία θα αναφέρεται, εκτός από τις ενέργειες που θα γίνουν, το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουν.

Συζήτηση έγινε ακόμη και για το ζήτημα του λειτουργικού κόστους, κατά την οποία υπογραμμίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στον τομέα αυτόν, με τη μείωσή του κατά 20% την τελευταία πενταετία σε επίπεδο ομίλων.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην ανατολική Ευρώπη, ο κ. Προβόπουλος τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική, επισήμανε ωστόσο ότι σε αρκετές περιπτώσεις, η κάθε τράπεζα έχει μικρό μερίδιο αγοράς, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται όσο πρέπει οι οικονομίες κλίμακος. Για τον λόγο αυτόν κάλεσε τους τραπεζίτες να εξετάσουν πιθανές συνεργασίες, συγχωνεύσεις ή ανταλλαγές των θυγατρικών τους στο εξωτερικό.

____________
Πηγές: naftemporiki.gr και capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου