30 Ιανουαρίου 2015

Βαρουφάκης - Ντάισελμπλουμ: Διαφώνησαν στα βασικά θέματα

Παρά τα χαμόγελα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του Eurogrpup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα, διαφώνησαν κάθετα πάνω σε δύο βασικά θέματα: Στη συνέχιση του προγράμματος και στο ρόλο της τρόικας.

Βαρουφάκης: «Δεν θα συνεργαστούμε με την τρόικα». Χαρακτήρισε την την τρόικα ως «αντιευρωπαϊκή, σύμφωνα και με τον Eυρωκοινοβούλιο, και σαθρά δομημένη επιτροπή». Με μια επιτροπή που στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος με το οποίο διαφωνούμε δεν στοχεύουμε να συνεργαστούμε.
Του κατέστησα γνωστό, είπε ο κ. Βαρουφάκης, ότι το κράτος έχει συνέχεια αλλά αυτό που δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη λιτότητα και το μη βιώσιμο χρέος. Στόχος της χώρας είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές. Το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται μέγιστα από μια νέα συμφωνία.

Ντάισελμπλουμ: «Τα μονομερή βήματα και η αγνόηση των προηγούμενων συμφωνιών (arrangements) δεν είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε». «Είμαστε σε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει παραταθεί» είπε προσθέτοντας ότι μια από τις πρώτες συμφωνίες πρέπει να είναι η συνέχιση του προγράμματος.
Σημείωσε ότι το Eurogroup αναμένει τη θέση της ελληνικής πλευράς. «Εναπόκειται στην κυβέρνηση να καθορίσει την θέση της και εναπόκειται σε εμάς να κινηθούμε προς το μέλλον» τόνισε. Σε άλλο σημείο σχολίασε ότι δεν λύθηκαν τα προβλήματα της Ελλάδας επειδή έγιναν εκλογές.
Ερωτηθείς αν βλέπει διεθνή διάσκεψη για το χρέος είπε ότι «η διάσκεψη για τη αναδιάρθρωση του χρέους έχει όνομα και λέγεται Eurogroup».

Τέλος ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο «αμοιβαία φιλοδοξία» για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη... 


Και το ευτράπελο της συνέντευξης Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ: 
 Αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης, οι δύο άνδρες σηκώνονται, ο Βαρουφάκης τείνει το χέρι του για χειραψία και καθώς ο Ντάισελμπλουμ τείνει και αυτός το χέρι του με κάποια καθυστέρηση για μία μάλλον βεβιασμένη χειραψία, του ψιθυρίζει (σύμφωνα με παριστάμενους): «Μόλις Σκότωσες την Τρόικα» (You just killed Troika). Ο κ. Βαρουφάκης αντιδρά λέγοντας επίσης κάτι σαν «ουάο!» και οι δύο άνδρες απομακρύνονται χωρίς να ανταλλάξουν άλλη λέξη.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, που διαρρέει η Κομισιόν από τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε στο αυτί του Έλληνα υπουργού Οικονομικών τη φράση: 
«Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος» (This was a big mistake).  

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποδεχθεί, σε μια μάλλον εθιμοτυπική συνάντηση, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρών ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. 

Πηγή: Στοιχεία από www.tovima.gr και www.protothema.gr 30.01.2015

2 σχόλια:

  1. Οι "κακές γλώσσες" όμως λένε ότι κάτι άλλο ήταν αυτό που ψιθύρισε ο Ντάισελμπλουμ στο Βαρουφάκη, ...κάτι που ακούγεται συχνά στις αμερικάνικες ταινίες σε ανάλογες περιστάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα καλύτερα λέγονται ψυθιριστά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή