1 Απριλίου 2015

Στην Αράχωβα την Άνοιξη

"Αμέσως μετά τη στροφή θα δείτε την Αράχωβα", φωνάζει κάποιος. Παίρνουμε τη στροφή και τίποτα δεν βλέπουμε, ομίχλη είχε καλύψει τα πάντα! και είχαμε μπει στην Άνοιξη. Ευτυχώς όμως σε λίγο η ομίχλη διαλύθηκε και έτσι μπορέσαμε να περπατήσουμε και να δούμε κάποιες από τις ομορφιές της Αράχωβας. 

Μερικές φωτογραφίες, από κάποια σημεία (δυστυχώς δεν μείναμε για πολύ) που μας έκαναν εντύπωση και λίγα λόγια για την κωμόπολη, στη συνέχεια: 


Η Αράχωβα (ή Αράχοβα) είναι μία ορεινή κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας, χτισμένη σε μια από τις νότιες πλαγιές του Παρνασσού που καταλήγει σε μία χαράδρα, στο βάθος της οποίας ρέει ποταμός Πλείστος. Το μέσο υψόμετρο του οικισμού είναι 960 μέτρα. Ο πληθυσμός της (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) είναι 2.657 κάτοικοι. Αποτελεί δημοφιλή χειμερινό προορισμό, χάρη στην ύπαρξη χιονοδρομικού κέντρου.


Ο οικισμός της Αράχωβας βρίσκεται πάνω στην κύρια οδό που συνέδεε από την αρχαιότητα τους Δελφούς και την πεδιάδα της Άμφισσας με την Βοιωτία. Η θέση της πάνω σε ένα σημαντικό πέρασμα βοήθησε στην ανάπτυξή της. Απέχει 12 χιλιόμετρα από τους Δελφούς, που βρίσκονται δυτικότερά και 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα. 



Σύντομο ιστορικό: Η περιοχή της Αράχωβας έχει πανάρχαια ιστορία. Στα Ομηρικά Χρόνια ήταν μία από τις επίσημες οκτώ φωκικές πόλεις. Η ονομασία της, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, προέρχεται από τη νοτιοσλαβική λέξη Οrechova που σημαίνει καρυδότοπος. Το σημερινό χωριό Αράχωβα ιδρύθηκε γύρω στα 1300 μ.Χ., όταν η φραγκική κυριαρχία στη Φωκίδα και στη Βοιωτία βρισκόταν στο ζενίθ της ακμής της. Αναφέρεται ότι η Αράχωβα πυρπολήθηκε από τους Τούρκους το 1803 ή 1804, εξαιτίας των φιλονικιών που υπήρχαν ανάμεσα στους κλέφτες και τους αρματολούς. Κατά την Επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι της Αράχωβας πήραν ενεργό μέρος στον αγώνα και έπαθαν μεγάλες καταστροφές. Το Νοέμβριο του 1826 στη Μάχη της Αράχωβας ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αντιμετώπισε νικηφόρα 2000 Τουρκαλβανούς, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το χωριό απελευθερώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1828 από το Δημήτριο Υψηλάντη. 



Αξιοθέατα: Ο απόκρημνος βράχος με το ρολόι. Χτισμένο στις αρχές του 18ου αιώνα ως καμπαναριό του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, δεν άντεξε στον ολέθριο σεισμό του 1870 και κατέρρευσε. Την ίδια τύχη είχε το Μάρτιο του 1944, όταν οι Γερμανοί το ανατίναξαν. Ανακατασκευάστηκε το 1966. 
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους δύο ενοριακούς ναούς του χωριού και και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην κορυφή του χωριού. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1833, Το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2000 με απόφασή του έχει χαρακτηρίσει το ναό ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. 
Στη δυτική έξοδο της Αράχωβας προβάλει η μορφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη πάνω σε τριακόσιες πέτρες. 



Η Αράχωβα ευνοήθηκε από την γειτνίασή της με τους Δελφούς, το Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και τη σχετικά μικρή της απόσταση από την Αθήνα. Μια επίσκεψη (για όσους ακόμη δεν έχουν πάει) αξίζει. 

Πηγή: Με στοιχεία από το el.wikipedia.org
Φωτογραφίες: Takis Ant






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Ωραίες φωτογραφίες, αν και κάποια αξιοθέατα της Αράχοβας λείπουν από την ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή