28 Ιουνίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 28.6.2015

(upd2) Κλειστές οι τράπεζες την ερχόμενη εβδομάδα. Αύριο Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν ούτε τα ΑΤΜ. Γίνεται προσπάθεια ώστε από την Τρίτη 30 Ιουνίου, να επαναλειτουργήσουν τα ATM. Οι τράπεζες αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου αφού επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. 

Διάγγελμα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: "Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος", που "οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε την ΤτΕ να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις" έχει σαν στόχο "να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος". 

Με 178 ψήφους υπέρ έναντι 120 κατά υπερψηφίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής η εισήγηση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την Κυριακή 5 Ιουλίου, με αντικείμενο την πρόταση των δανειστών. Υπέρ της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Την πρόταση καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. 

Να διατηρηθεί ο ELA στα ίδια επίπεδα με την Παρασκευή για τις επόμενες 48 ώρες, χωρίς να παρέχει καμία περαιτέρω αύξηση στο όριο ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο, για να εξετάσει την κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι η διατήρηση του ΕLA στο σημερινό του επίπεδο περιορίζει τη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω της αύξησης των εκροών. 
skai.gr 

Η τελική πρόταση των θεσμών που τώρα παίρνει επίσημα το φως της δημοσιότητας έχει βασικά 4 βελτιωτικές διαφορές:
1. Μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 23% στο 13%.
2. Σταδιακό πάγωμα του ΕΚΑΣ ως το 2019 και όχι το 2018.
3. Προωρες συντάξεις : αντικαταστάθηκε η 30η Ιουνίου ως ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου με την φράση «το ταχύτερο».
4. Φόροι υπερ τρίτων: κατάργηση μόνο των μη ανταποδοτικών τελών.
kathimerini.gr 


Το δημοψήφισμα ήταν έκπληξη και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θεωρεί ότι έχει ήδη δείξει ευελιξία με την Ελλάδα - ίσως μάλιστα και «υπερβολική ευελιξία», καθώς εκτιμά ότι έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα και την πολιτική πραγματικότητα στην χώρα. Πάντως, εξακολουθεί να περιμένει την Τρίτη (30.6) τη δόση των 1,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα. 
kathimerini.gr 

«Το δημοψήφισμα θα είναι άκυρο μετά τη λήξη του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος την Τρίτη», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Σε συνέντευξή της στο BBC η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει πάνω σε προτάσεις που δεν θα είναι πλέον σε ισχύ. Η Κριστίν Λαγκάρντ κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη και να δεχτεί τις προτάσεις της ευρωζώνης. 
kathimerini.gr 

"Η πορεία της χώρας στην Ευρώπη πρέπει να μείνει αδιατάρακτη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με κοινή προσπάθεια όλων που είναι αναγκαία... Αυτό το διακυβευμα το γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός. Έχω εμπιστοσύνη ότι την επόμενη Κυριακή ο λαός θα αποδείξει ότι διαθέτει ωριμότητα" ανέφερε ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά. 
kathimerini.gr 

Π. Κρούγκμαν: Σωστή η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Αντιμέτωπος με το τελεσίγραφο της τρόικας αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το αν η χώρα θα πρέπει να το δεχθεί», σημειώνει. Τονίζει δε πως παρόλο που ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές επικρίσεις για την απόφασή του, «στην πραγματικότητα κάνει το σωστό».
avgi.gr 


«Η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα προς την έξοδο από την Ευρωζώνη και το ευρώ... Λύσεις θα προκύψουν μόνο από συνεννόηση και συνεργασία με τις χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση έχει χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, που στην πλειοψηφία του θέλει ως νόμισμα το Ευρώ, να επιδιώξει εδώ και τώρα μια λύση. Διαφορετικά οι θυσίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από εκείνες που θέλει να αποτρέψει. Μια καταστροφική ύφεση θα είναι αναπόφευκτη...» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. 
tovima.gr 

Με την «δυσμενή τροπή που παίρνουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και πιστωτές, όπως και με την αναγγελία του δημοψηφίσματος, είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε κάποιες αλήθειες ώστε να πάρουμε μια νέα κατεύθυνση» τονίζει ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, συνιστώντας μια «ριζικά διαφορετική κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα». 

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «μοιάζει πλέον σχεδόν αναπόφευκτη» και ότι αυτό θα είναι εφικτό μόνο αν πρώτα η Αθήνα ζητήσει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι άλλες χώρες συμφωνήσουν με το αίτημά της. 
kathimerini.gr 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στο Ευρώ με την πολιτική Τσίπρα δήλωσε στο κρατικό Γερμανικό Κανάλι ZDF o γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι υπέρ του όχι. Επομένως, η Ελλαδα δεν μπορεί να παραμεινει στο Ευρώ με την πολιτικη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά. 
skai.gr 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, επέκρινε την πολιτική ελίτ της Ελλάδας, η οποία «δεν φάνηκε αντάξια των ευθυνών της. Στην ίδια συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι προκαλούν έκπληξη «οι συνεχείς αλλαγές πορείας της ελληνικής κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες και ημέρες». «Δεν κατανοώ πώς μια εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση συμβουλεύει τους πολίτες να απορρίψουν την ευρωπαϊκή πρόταση», τόνισε ο Στάινμαϊερ.
tovima.gr 

Νέα παγκόσμια δύναμη στον κλάδο των σουπερμάρκετ. Συγχωνεύονται η ολλανδική Ahold NV και η βελγική Delhaize Group, δημιουργώντας μιας γιγαντιαία επιχείρηση στον κλάδο των σουπερμάρκετ με ισχυρή παρουσία όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και στην αμερικανική αγορά. 
tovima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου