23 Ιουνίου 2015

Λαφαζάνης: Ρευστότητα και διαγραφή του χρέους χρειάζεται η Ελλάδα

Αν θέλουμε να φύγουμε από αυτή την κρίση χρειάζονται απαραιτήτως τρία πράγματα: να τερματιστεί η λιτότητα, μια ισχυρή ένεση ρευστότητας και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, τόνισε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης,
μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης (23/6) στην ΕΣΗΕΑ και σε εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου από τις εκδόσεις Λιβάνη του Πέτρου Παπακωνσταντίνου «Αριστερά, Κυβέρνηση και Κράτος / Κλασικές Αναλύσεις, Σύγχρονες Εμπειρίες».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο iskra.gr, ο κ. Λαφαζάνης μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

«Αν θέλουμε να φύγουμε από αυτή την κρίση, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο όπου θα ανακοπεί η ύφεση για να μπούμε σε μια νέα ανοδική τροχιά, ανακαμψιακή τροχιά, αν θέλουμε λοιπόν να οδεύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, χρειάζονται απαραιτήτως τρία πράγματα. Είναι πολλά που χρειάζονται, αλλά τρία πράγματα απαραιτήτως:

Πρώτον, να τερματιστεί η λιτότητα. Η λιτότητα είναι ότι πιο καταστροφικό για όλη την Ευρώπη, αλλά ειδικότερα για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Με μέτρα λιτότητας η Ελλάδα δεν μπορεί να δει το αύριο.

Το δεύτερο που χρειάζεται είναι μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Ισχυρή ένεση ρευστότητας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με σαφή και καθαρή την παραγωγική και αναπτυξιακή κατεύθυνση και, βεβαίως, ισχυρή ρευστότητα για να χρηματοδοτηθεί με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους η οικονομία.

Και το τρίτο που χρειάζεται απαραιτήτως, είναι η βαθιά διαγραφή του χρέους. Θα έλεγα, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους». 


Πηγή: www.iskra.gr 

Σχόλιο (δικό μας): 
Το ότι οι παραπάνω προτάσεις του υπουργού δεν έχουν καμιά σχέση με τις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους-δανειστές είναι προφανές. Ίσως η (για μια ακόμη φορά) διαφοροποίησή του, τη συγκεκριμένη μάλιστα στιγμή, να αποτελεί πρόκριμα για τις προγραμματιζόμενες κινήσεις του στο άμεσο μέλλον. Οι αμέσως επόμενες μέρες θα δείξουν... 

1 σχόλιο:

  1. Με άλλα λόγια λέει ο Λαφαζάνης: Ξεχάστε τα δάνεια που μας έχετε δώσει μέχρι τώρα και δώστε μας και άλλα δάνεια χωρις κανέναν όρο, για να τα χάσετε και αυτά! Μα που νομίζει ότι απευθύνεται; Οι "κουτόφραγκοι" έχουν τελειώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή