27 Ιουνίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 26.6.2015

(upd) «Το Eurogroup ανακαλεί τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα των τελευταίων ετών. Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει την πρόταση σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, δηλαδή μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος. Η τρέχουσα χρηματοοικονομική βοήθεια με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015,
καθώς επίσης όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Eurogroup.

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης ΤσίπραςΤο ερώτημα του δημοψηφίσματος που εισηγείται η κυβέρνηση είναι: «Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ» και «Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ»Από το Σάββατο το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να λάβει αποφάσεις.
Σχετική ανάρτηση: Δημοψήφισμα εξήγγειλε ο Τσίπρας 

Αντιπολίτευση: Ναι ή Όχι στην Ευρώπη, είναι το ουσιαστικό ερώτημα στο δημοψήφισμα. 
Α. Σαμαράς: "Ενώ σήμερα ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά Ναι ή Όχι στην Ευρώπη. Και προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ!"
Στ. Θεοδωράκης: "Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αποφάσισαν. Να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής. Να βγάλουν τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση."
Φ. Γενηματά: Το πραγματικό ερώτημα όμως του δημοψηφίσματος που εισηγείται εκβιαστικά ο κ. Τσίπρας είναι "ναι ή όχι" στην Ευρώπη και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Σχετική ανάρτηση: Αντιπολίτευση: Ναι ή Όχι στην Ευρώπη, το ουσιαστικό ερώτημα στο δημοψήφισμα 


Τηλεφωνική επικοινωνία με Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες ότι το δημοψήφισμα θα γίνει ανεξάρτητα από την απόφαση του Eurogroup.
kathimerini.gr 

Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις .Τώρα συζητάμε εμείς τι θα επακολουθήσει. 
twitter.com 

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η επικείμενη συνάντηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Παραμένει άγνωστο προς το παρόν το αν θα γίνει μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία συμμετέχει ο κ. Ντράγκι.
kathimerini.gr 

Ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, καταδικάζοντας τον εκβιασμό, όπως είπε, κυβέρνησης και δανειστών και καλώντας το λαό να πει «όχι» και στους δύο.
tovima.gr 

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το τέλος του κυβερνητικού συμβουλίου ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο λαός θα πει «όχι» στις «βάρβαρες πολιτικές των δανειστών».«Θα κληθεί ο λαός να αποφασίσει αν θα πει όχι στις βάρβαρες πολιτικές των δανειστών. Όλοι θα ψηφίσουμε "όχι"» τόνισε.
iskra.gr


"Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, όταν το θέμα αυτό είναι ευθέως και πρωτίστως δημοσιονομικό, αντιβαίνει στο άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος" δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ έκανε λόγο για "απόπειρα πραξικοπήματος", αμέσως μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών.
Σχετική ανάρτηση: Βενιζέλος: Δημοψηφίσμα για θέμα πρωτίστως δημοσιονομικό αντιβαίνει το Σύνταγμα 


Ενσταση αντισυνταγματικότητας έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή την πρόταση για δημοψήφισμα. Η πρόταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε καθώς την υποστήριξε μόνο η Νέα Δημοκρατία. 
tovima.gr

Μούδιασμα φαίνεται πως είναι η πρώτη αντίδραση των θεσμών στις Βρυξέλλες μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καλέσει δημοψήφισμα για απόρριψη ή αποδοχή της πρότασης των δανειστών, με ευρωπαίο αξιωματούχο να δηλώνει στο πρακτορείο Dow Jones Newswires πως στο Eurogroup θα αποσυρθεί το σχέδιο των πιστωτών και θα συζητηθεί το Σχέδιο Β για περιορισμό της εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης.
www.skai.gr 


Η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου στην Ελλάδα κυριαρχεί στα γερμανικά ΜΜΕ. «Δημοψήφισμα για τις προτάσεις των δανειστών ανακοινώνει ο Α. Τσίπρας» (Süddeutsche Zeitung), «Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη» (Bild) «Ο Α. Τσίπρας μεταθέτει την ευθύνη στο λαό» (Handelsblatt) «Πως ο Α. Τσίπρας αποκαλύπτεται ως δειλός» (Die Welt), είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι γερμανικών εφημερίδων. 
Deutsche Welle 

Oυρές στα ΑΤΜ των τραπεζών έχουν αρχίσει να σχηματίζονται από τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα. Δεκάδες άνθρωποι περίμεναν για να κάνουν ανάληψη.
tanea.gr 

Από τη σημερινή απόφαση του Eurogroup θα κριθεί και το εάν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά οι τράπεζες από τη Δευτέρα ή όχι. Η μη επίτευξη συμφωνίας θα σημάνει τη διακοπή της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) που παρέχει η ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες των διαπραγματεύσεων. 
kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου