17 Ιουνίου 2015

Τα γαϊδουράκια και η Ιστορία του Αγωγιάτη στην Σαντορίνη

Μια διαφορετική εμπειρία, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, στο πιο δημοφιλές νησί. Την απολαμβάνουν κυρίως οι τουρίστες που ανεβαίνουν στα Φηρά. Όμως, αν τυχόν βρεθείτε στη Σαντορίνη κάντε και σεις μια διαδρομή με ...γαϊδουράκι. Εξάλλου μια απλή διαδρομή στο Παλιό λιμάνι τον Φηρών κοστίζει περίπου όσο και ένας καφές. 

Μια ανάρτηση στη συνέχεια, από το santorini-donkeyunion.com, έτσι, για κάποια ενημέρωση: 


Τα γαϊδουράκια και η Ιστορία του Αγωγιάτη στην Σαντορίνη  

Γνώρισε στο πέρασμα των χρόνων στιγμές δόξας και αποτέλεσε σημάδι μεγαλοπρέπειας για βασιλείς και θεούς στους πολιτισμούς της ανατολής. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα υπήρξε συνοδοιπόρος του ανθρώπου, ένα μεγάλο παράδειγμα ανθρώπινων σχέσεων και χαρακτήρων.​ 

Στην Ελλάδα, τα γαϊδουράκια έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στη πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών της χώρας μας, ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα (Σαντορίνη). Καθώς οι δύσβατες διαδρομές του Νησιού με τις πολλές σκάλες χρειάζονται την συνεργασία του γαϊδάρου και του αναβάτη (Αγωγιάτης). ’Ετσι το Γαϊδούρι πάντα αποτελούσε τον καλύτερο συνεργάτη τον ανθρώπων της Σαντορίνης . 

Στη Σαντορίνη ο Αγωγιάτης αποτελεί την κλασσικότερη παραδοσιακή μορφή του Νησιού. Το επάγγελμα του χρονολογείται αιώνες πριν, Είναι ο "πρόδρομος" των αυτοκινητιστών. Πραγματοποιούσαν ιδιωτικές μεταφορές εμπορευμάτων, κρασιών, μετέφεραν ταξιδιώτες, ιδιώτες και γιατρούς.

Κυρίως μετέφεραν τα παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης για τους κατοίκους του Νησιού από και προς το Παλιό Λιμάνι. Επίσης, μετέφεραν και επισκέπτες στα απομακρυσμένα χωριά της Σαντορίνης.

Το γαϊδαράκι ήταν ο Αξιοσέβαστος Συνεργάτης στις πολλές αγροτικές δουλειές του Νησιού της Σαντορίνης.

Η αμοιβή του "αγωγιάτη" ήταν σχετικά καλή για κείνα τα χρόνια, όμως η δουλειά ήταν δύσκολη και εξαντλητική. 

Σήμερα ο Αγωγιάτης της Σαντορίνης είναι αυτός που φροντίζει για την συνέχεια της Παράδοσης του Γαϊδουριού, όλο τον χρόνο, καθώς και την εξέλιξή της,πάντα με οικολογικό χαρακτήρα, με μεγάλο σεβασμό για το ζώο, αφού τα Γαϊδουράκια αποτελούν επένδυση στην παράδοση του Νησιού.

Ο επισκέπτης του νησιού μπορεί να δοκιμάσει μια παραδοσιακή και ασφαλή περιήγηση στο νησί μας με τα Γαϊδουράκια με συνοδηγό έναν έμπειρο Σαντορινιό Αγωγιάτη, εκπαιδευμένο στα θέματα ασφαλείας και ασφαλής μεταφοράς του αναβάτη. 

Πηγή: www.santorini-donkeyunion.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου