17 Ιουνίου 2015

Η κατανομή του ελληνικού χρέους σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωζώνη

Τη χαρτογράφηση του ελληνικού χρέους πραγματοποιεί το αμερικανικό πρακτορείο Reuters, οριοθετώντας τις οφειλές της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωζώνη. 

Σύμφωνα λοιπόν με το Reuters, η Ελλάδα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλει 48,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,3 δισ. ευρώ δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμη προς την Αθήνα. Το επιτόκιο των ομολόγων προς το ΔΝΤ ανέρχεται στο 3,5% - σαφώς υψηλότερο από το επιτόκιο των ομολόγων προς την Ευρωζώνη.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ διατηρεί στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα, συνολικού ύψους 19,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,7 δισ. ευρώ πρέπει να αποπληρωθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης διατηρούν ακόμη 7,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως η ΕΚΤ έχει χορηγήσει έκτακτη βοήθεια 110 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έδωσαν στην Ελλάδα 52,9 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια του πρώτου πακέτου βοήθειας και 141,8 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου πατέκου.

Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η Γερμανία έδωσε 57,23 δισ. ευρώ, η Γαλλία 42,98 δισ. ευρώ, η Ιταλία 37,76 δισ. ευρώ και η Ισπανία 25,1 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.naftemporiki.gr 16.06.2015
Reuters: Η κατανομή του ελληνικού χρέους σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου