24 Ιουνίου 2015

Καλαμάτα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

Καλαμάτα, μία από πολλές (δεκατρείς τον αριθμό) ελληνικές πόλεις που διεκδικούν να γίνουν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Χθες το μεσημέρι, στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, η πόλη της Καλαμάτας,

οι φορείς της και οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει να διαμορφώσουν αυτή την πρόταση και συγκροτούν τα μέλη και τους εθελοντές του Γραφείου Υποψηφιότητας «KALAMATA 21», μοιράστηκαν με τους δημοσιογράφους τα πρώτα τους σχέδια, διεκδικώντας την πρόκρισή τους στη 2η φάση του θεσμού στις αρχές του 2016.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, που άνοιξε την εκδήλωση, τόνισε τα ισχυρά επιχειρήματα του Δήμου, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
«Η Καλαμάτα είναι μία πόλη με πλούσια ιστορική διαδρομή, έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, με εκδηλώσεις διεθνούς επιπέδου, με κυριότερο το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, αλλά και σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές όπως το Μέγαρο Χορού.
Πρόσφατα η Καλαμάτα απέκτησε προσβασιμότητα μέσω του αυτοκινητοδρόμου και του αναβαθμισμένου διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», προσβάσεις που την καθιστούν το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής και έναν νέο, ανέγγιχτο πόλο έλξης για επισκέπτες αλλά και νέους μόνιμους κατοίκους. 

Η Καλαμάτα επιδιώκει την ανάδειξή της σε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2021... Η προσπάθεια αυτή όμως, δεν περιορίζεται στα όρια του Δήμου Καλαμάτας, αλλά περιλαμβάνει ολόκληρη τη Μεσσηνία. Ήδη οι υπόλοιποι Δήμοι της Μεσσηνίας έχουν λάβει τις ανάλογες αποφάσεις και όχι μόνο στηρίζουν, αλλά και συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια...
Το 2021 συμπίπτει με τη διακοσιοστή επέτειο από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου 1821. Εδώ εκδόθηκε, εκείνη την ημέρα, η «Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», το πρώτο διπλωματικό κείμενο των επαναστατημένων Ελλήνων... Διακόσια χρόνια μετά ξαναδιαβάζουμε το κείμενο αυτό, και τηρώντας τις αξίες του, προχωράμε με σύγχρονη ματιά στο να δημιουργήσουμε μία Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αντάξια της ιστορίας μας και των δυνατοτήτων μας.
Το 2021 θα είναι η χρονιά της Καλαμάτας, και ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να σας φιλοξενήσουμε, μαζί με τους χιλιάδες Ευρωπαίους που θα έρθουν να γιορτάσουν μαζί μας». 

Ο Έκτωρ Τσατσούλης, εκτελεστικός διευθυντής του KALAMATA:21 αναφέρθηκε στη συνέχεια επιγραμματικά στις μέχρι τώρα δράσεις του Γραφείου Υποψηφιότητας που είναι η ολοκλήρωση της εκτενούς χαρτογράφησης των πολιτιστικών πόρων της πόλης, η έρευνα για την πολιτιστική ζωή της Καλαμάτας και ο σχεδιασμός της Πολιτιστικής Στρατηγικής της δεκαετίας.

Η Έλενα Πέγκα, καλλιτεχνική διευθύντρια του KALAMATA:21, παρουσίασε την κεντρική ιδέα της υποψηφιότητας της Καλαμάτας, η οποία αντανακλάται στο σύνθημα "Kalamata Rising", μια πόλη που αναδύεται, που ανατέλλει, που ανέρχεται, που κινητοποιείται, αλλά και που εγείρεται, καθώς είπε. Τόνισε ακόμη πως «η Μεσσηνία με τα δυνατά τοπία της, που εγείρουν τις αισθήσεις και εμπνέουν με την άγρια ομορφιά τους, είναι γεμάτη αρχαιολογικούς χώρους παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η Αρχαία Μεσσήνη, το Παλάτι του Νέστορα στην Πύλο, όπου διασώθηκαν οι παλαιότερες πλάκες της Γραμμικής Β΄, η Μεθώνη, η Κορώνη. Όλος αυτός ο πλούτος θα ενταχθεί σε ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που θα είναι φτιαγμένο για όλο το χρόνο και θα εναλλάσσεται σύμφωνα με τις τέσσερις εποχές, που είναι αισθητές στην περιοχή»

Παρόντες στη χθεσινή παρουσίαση μιας πρόγευσης του φακέλου υποψηφιότητας ήταν και δύο άνθρωποι που έχουν κάνει γνωστή την Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη: η Βίκυ Μαραγκοπούλου, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού που ήδη έγινε 21 ετών, και ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, που έχει αναδείξει την αρχαία Μεσσήνη σε υπόδειγμα αρχαιολογικού χώρου. 

Σίγουρα όμως ο ανταγωνισμός, για την ανάδειξη της Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, θα είναι σκληρός.

Πηγές: Στοιχεία από www.gargalianoionline.gr και www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου