28 Ιουνίου 2015

Στρος-Καν: Λάθος ο εξαναγκασμός της Ελλάδας. Αλλάξτε κατεύθυνση

«Να μάθουμε από τα λάθη μας» είναι ο τίτλος που έδωσε σε άρθρο του ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, συνιστώντας μια «ριζικά διαφορετική κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα». Με την «δυσμενή τροπή που παίρνουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και πιστωτές, όπως και με την αναγγελία του δημοψηφίσματος, είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε κάποιες αλήθειες ώστε να πάρουμε μια νέα κατεύθυνση» τονίζει.

Κάποια σημεία, από όσα αναφέρει ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, σχετικά με το "τι πρέπει να γίνει σήμερα", παραθέτουμε στη συνέχεια, από το ethnos.gr:

«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να δεχθεί καμία νέα χρηματοδότηση από την ΕΕ και από το ΔΝΤ αλλά να της δοθεί μια πολύ πλατιά επιμήκυνση της ωρίμανσης του χρέους παράλληλα με μια μεγάλη μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους της σε δημόσιους πιστωτές».

«Είναι ανεύθυνο από πολιτικής και οικονομικής απόψεως, το να προαπαιτείται επιμόνως μια δημοσιονομική προσαρμογή με δεδομένο το σημερινό οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Είναι επίσης ανάρμοστο, το να δίνεται χρηματική βοήθεια (στην Ελλάδα) απλώς και μόνο για να αποπληρώνονται οι δημόσιοι πιστωτές» υπογραμμίζει.

Το Eurogroup δεσμεύθηκε το 2012 να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Έφθασε η στιγμή για να τηρήσει την υπόσχεσή του. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το ΔΝΤ, να εξασφαλίσει ότι όλες οι αποπληρωμές που προβλέπονται για τα δύο επόμενα έτη να αναβληθούν (για αργότερα) ή να χρηματοδοτηθούν από πηγές που παραμένουν διαθέσιμες στο πρόγραμμα. Δεν αγνοώ τις θεσμικές δυσκολίες που αυτές οι αποφάσεις συνεπάγονται, θα πρέπει να ξεπεραστούν» υπογράμμισε.

Αυτές οι κινήσεις θα ελευθερώσουν την Ελλάδα από όλες τις υποχρεώσεις προς τους δημόσιους πιστωτές για τα δύο επόμενα έτη. Η χώρα θα αντιμετωπίσει έντονη δημοσιονομική δυσχέρεια, διότι μη έχοντας τη δυνατότητα να δανειστεί στις αγορές, ούτε από την ΕΕ ούτε από το ΔΝΤ, θα υποχρεωθεί να εξισορροπήσει μόνη της τα δημοσιονομικά της. Για να τα καταφέρει, θα πρέπει οι Έλληνες να κάνουν, μόνοι τους, δύσκολες δημοσιονομικές επιλογές : Η κυβέρνηση να μαζεύει τους φόρους, να αγωνιστεί κατά της ολιγαρχίας, τα ιδιωτικά συμφέροντα και τη βαριά γραφειοκρατία του κρατικού μηχανισμού που υπονομεύει το δυναμικό της.

Εφόσον η Ελλάδα τα καταφέρει, θα μπορέσει, σύμφωνα πάντα με τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, να επωφεληθεί για σταδιακή διαγραφή του χρέους της στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας PPTE (Pays pauvres très endettés, "φτωχές χώρες με μεγάλο χρέος") που ήδη εφαρμόζεται για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες στο ΔΝΤ.

Μόνο περίπου δέκα δισεκ. ευρώ που είχε προβλεφθεί να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα χρειασθεί να αποπληρωθούν, ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να συνεχίσει τον ELA και να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τονίζει.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν δεν αποκλείει την περίπτωση μη επιτυχίας της πρότασής του. «Θα αποτύχει» εξηγεί, «εάν οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αρκετό θάρρος και την ανεξαρτησία που χρειάζεται για να κάνουν τις απαραίτητες επιλογές. Αξίζει όμως τον κόπο να το επιχειρήσουν, γιατί οι εναλλακτικές λύσεις είναι ακόμα χειρότερες».

Σύμφωνα με τον πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, «το να εξαναγκασθεί η Ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει, θα δημιουργούσε ένα τραγικό προηγούμενο για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και θα μπορούσε να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση. Από την άλλη πλευρά το να συνεχισθεί το τωρινό πρόγραμμα που έχει αποτύχει, το να επεκταθεί η οικονομική σκληρότητα πέραν κάθε λογικής και το να παραταθεί η αγωνία και οι εντάσεις ανάμεσα σε πιστωτές και δανειζόμενους θα είναι καταστροφικό» υπογραμμίζει.

Προσθέτει, ότι η Ευρώπη έχει κάνει πολλές φορές λάθη στην ιστορία της και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβει ακόμα μια φορά.

« Εξορκίζω τους φίλους μου, τους πρώην συναδέλφους μου να μην επιμείνουν σ' έναν δρόμο που θεωρώ αδιέξοδο» υπογραμμίζει ο Ντομινίκ Στρος-Καν. 


Πηγή: www.ethnos.gr 28.06.2015
Ολόκληρο το δημοσίευμα στο:
Στρος-Καν: Λάθος ο εξαναγκασμός της Ελλάδας - Σας εξορκίζω, αλλάξτε κατεύθυνση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου