18 Ιουνίου 2015

Die Zeit: Πρόταση για εξάμηνη παράταση του προγράμματος χωρίς ΔΝΤ

Σαν μία «τελευταία ευκαιρία» για την Ελλάδα, παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit μια νέα πρόταση, που φέρεται να έχουν καταθέσει οι δανειστές, με μια ακόμη εξάμηνη παράταση του προγράμματος, χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει ότι προτείνεται στην ελληνική πλευρά να παραταθεί μέχρι το τέλος του 2015 το τρέχον πρόγραμμα και να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να αποπληρωθούν οι δόσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ΔΝΤ, τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον η ΕΚΤ, συμμετέχοντας στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, θα μπορούσε να αυξήσει κατά 2 δισ. ευρώ το όριο των εντόκων γραμματίων που δύναται να εκδώσει η κυβέρνηση. Τα έντοκα αυτά γραμμάτια θα μπορούσαν στη συνέχεια να τα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες και να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Η Αθήνα θα πρέπει, ως αντάλλαγμα, να υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε ότι το δημοσίευμα "δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και μία τέτοια πρόταση είναι σίγουρο ότι δεν θα προχωρούσε", ενώ εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να το σχολιάσει.

Πηγές: Στοιχεία από www.ethnos.gr και www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου