20 Ιουνίου 2015

Τελεσίγραφο Τουσκ προς ελληνική κυβέρνηση: Συμφωνία ή χρεοκοπία

Δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια, δεν πρόκειται να υπάρξει μαγική λύση, "η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ μιας καλής προσφοράς συνεχιζόμενης υποστήριξης ή να χρεοκοπήσει" αναφέρει στο μήνυμά του προς την Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.

Αναλυτικά το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου*:
«Η κατάσταση της Ελλάδας γίνεται κρίσιμη. Το παρόν πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα λήγει σε 11 ημέρες. Τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων δεν οδήγησαν στον αναγκαίο συμβιβασμό. Το χθεσινό Eurogroup δεν μας έβγαλε από το αδιέξοδο. Το παιχνίδι του "ποιος θα υποχωρήσει πρώτος" (game of chicken) πρέπει να τελειώσει και το ίδιο ισχύει και για το παιχνίδι των ευθυνών, επειδή αυτή η κατάσταση δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για οποιαδήποτε παιχνίδια. Είναι πραγματικότητα, με πραγματικές πιθανές επιπτώσεις, πρώτα απ' όλα για τον ελληνικό λαό.
Γι' αυτό συγκάλεσα την Συνοδο Κορυφής την Δευτέρα το βράδυ. Ο σκοπός της Συνόδου είναι να σιγουρευτούμε ότι όλοι καταλαβαίνουμε τις θέσεις των άλλων και τις επιπτώσεις των αποφάσεών μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια μαγική λύση στο επίπεδο των ηγετών. Η Σύνοδος δεν θα είναι το τελικό βήμα. Δεν θα γίνουν τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αυτό παραμένει δουλειά των υπουργών Οικονομικών.
Πλησιάζουμε το σημείο, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ μιας, κατ' εμέ, καλής προσφοράς συνεχιζόμενης υποστήριξης ή να χρεοκοπήσει. Στο τέλος της ημέρας αυτό είναι και πρέπει να είναι μια ελληνική απόφαση και μια ελληνική ευθύνη. Υπάρχει ακόμη χρόνος, αλλά μόνο λίγες ημέρες. Ας τις χρησιμοποιήσουμε με σοφία». 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε πρόσκληση να συμμετάσχουν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

* από www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου