30 Ιουνίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 30.6.2015

(upd2) Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ζήτησε ένα τρίτο μνημόνιο, ένα διετές πρόγραμμα δηλαδή που θα περιλαμβάνει 30 δις χρηματοδότηση και σκληρούς όρους.
Ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύτηκε στους υπουργούς Οικονομικών ότι στο Εurogroup της Τετάρτης θα προσέλθει με μία επιστολή που θα έχει τα συγκεκριμένα μέτρα στα οποία δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία θα βασίζονται στις προτάσεις των θεσμών. 
kathimerini.gr 

Η Αθήνα καλείται να αποφασίσει σχετικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής, καθώς οι εταίροι έχουν διαμηνύσει ότι με το δημοψήφισμα να ισχύει και με δηλωμένη θέση της κυβέρνησης υπέρ του «όχι» δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία.
kathimerini.gr 

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους κκ. Γιουνκέρ, Ντράγκι και Σουλτς είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έστω και την ύστατη ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ζητά παράταση του προγράμματος και αποδέχεται ως βάση συζήτησης την τελευταία πρόταση των θεσμών. 
kathimerini.gr 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει από την Ελλάδα την πληρωμή των δόσεων του Ιουνίου, ύψους 1,53 δισ. ευρώ, μέχρι τις 18:00 τοπική ώρα (στη μία τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος). Αμέσως μετά, εφόσον δεν πραγματοποιηθεί η πληρωμή, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο. Με τη μη καταβολή της δόσης, η Ελλάδα θα θεωρηθεί σε καθυστέρηση πληρωμών των υποχρεώσεών της έναντι του Ταμείου, με αποτέλεσμα αυτομάτως να μην μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από το πρόγραμμα μέχρι να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της. 
kathimerini.gr 

Με τη φράση "ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει Όχι" το Μαξίμου απέρριψε την πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκεργια άρση του αδιεξόδου την ύστατη στιγμή. 
Σχετική ανάρτηση: 
Απέρριψε ο Τσίπρας ύστατη πρόταση Γιουνκέρ για άρση του αδιεξόδου

Διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση Γιουνκέρ για συμφωνία την ύστατη ώρα. 
kathimerini.gr 

Όχι ή εκλογές. Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής έθεσε με απόλυτη σαφήνεια προς τον ελληνικό λαό ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ και μένοντας πιστός στις προεκλογικές δεσμεύσεις του. "Δεν είμαι", είπε, "πρωθυπουργός παντός καιρού.
avgi.gr 

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το CCC σε CCC- (κατηγορία junk), με αρνητική προοπτική, προέβη τη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. «Η Αθήνα θέτει ως προτεραιότητα την εσωτερική πολιτική... η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ανέρχεται σε 50%... Αναπόφευκτη η χρεοκοπία» αναφέρει. Σχετική ανάρτηση: 
S&P: Υποβάθμιση της Ελλάδας σε CCC- Αναπόφευκτη η χρεοκοπία 

Στη βαθμίδα της "μερικής χρεοκοπίας" (Restricted Default, RD) υποβάθμισε το αξιόχρεο των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings μετά την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων.
Σχετική ανάρτηση:
Fitch: Υποβάθμιση των συστημικών τραπεζών στη βαθμίδα μερικής χρεοκοπίας 


O Hugo Dixon διευκρινίζει ότι ο Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα θα μείνει προς το παρόν στο Ευρώ αν ψηφιστεί το ΟΧΙ 
kathimerini.gr 

Ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επεξεργάζεται σενάρια δραχμής λέγοντας ότι «στο Μέγαρο Μαξίμου ομάδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αυτή τη στιγμή δουλεύει για τη δραχμή» ξεσηκώνοντας σωρεία αντιδράσεων στα υπουργικά έδρανα. 
skai.gr 

120 ευρώ τη βδομάδα το όριο ανάληψης για τους συνταξιούχους χωρίς κάρτα. Μετ' εμποδίων συνεχίζεται η πίστωση των συντάξεων, μέρος των οποίων μπορούν να εισπράξουν από αύριο οι συνταξιούχοι, με εξαίρεση τις συντάξεις του ΙΚΑ και του δημοσίου που έχουν πιστωθεί από την Παρασκευή.
skai.gr 

Με το σύνθημα "τίποτα το ίδιο από δώ και μπρός, το μεγάλο όχι λέει ο λαός", χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε χθες στην πλατεία Συντάγματος φωνάζοντας ένα βροντερό "ΟΧΙ" στις προτάσεις των δανειστών, στη λιτότητα και την ύφεση. 
avgi.gr 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα υπέρ του «ναι» (φωτογραφία επάνω) με το σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη». Παρά τη βροχή συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 20.000 άτομα σύμφωνα με ενημέρωση της ΓΑΔΑ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του «ναι» και της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. 
kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου