21 Ιουνίου 2015

Απόφαση ΔΕΕ που διευκολύνει τη χρεοκοπία

Η απόφαση που εξέδωσε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο η Ολομέλεια του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) για την υπόθεση Gauweiler, η οποία έχει να κάνει με το αν και κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει νομικά τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και να αγοράζει –μαζικά και απεριόριστα, αν χρειαστεί– τίτλους χωρών-μελών της Ευρωζώνης ήταν θετική. Το γεγονός αυτό ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα στις αγορές, αλλά ενδεχομένως και τους σχεδιασμούς της ελληνικής πλευράς, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσής της με τους εταίρους - δανειστές. 

Στην πραγματικότητα, η απόφαση αυτή είναι μια «βόμβα» όπως αναφέρει η Καθημερινή. Κι αυτό, γιατί δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να λειτουργήσει ως «παγοθραυστικό» σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και με την παρέμβασή της να κρατήσει, όσο και όπου χρειαστεί, ζωντανούς και ανέπαφους τους κρατικούς τίτλους χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίοι σε μια κρίση θα κινδύνευαν με κατάρρευση.

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, σε περίπτωση οριστικού ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της, είναι ότι ο Αρμαγεδδών που θα προκληθεί στις αγορές μπορεί να καταποντίσει τη μικρή Ελλάδα, ωστόσο θα απειλήσει να «καταπιεί» και την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, κρατικά ομόλογα χωρών όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ιρλανδία, θα καταποντισθούν προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο ή με άλλα ξένα νομίσματα –και όχι μόνον.

Με τα νέα δεδομένα, ωστόσο, που δημιουργεί η απόφαση για την υπόθεση Gauweiler, η εικόνα αυτή αλλάζει, στερώντας την ελληνικής πλευρά από ένα εκ των επιχειρημάτων της. Κι αυτό, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, η ΕΚΤ παρεμβαίνει στις αγορές και με μαζικές αγορές ομολόγων αποκρούει την επίθεση για όσο χρειαστεί. Αυτός είναι και ο λόγος, που η συγκεκριμένη απόφαση του ΔΕΕ κρίνεται ιστορική.

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr 21.06.2015
Περισσότερα στο: Απόφαση - βόμβα για «διευκόλυνση» της χρεοκοπίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου