9 Ιουνίου 2015

Τουρκία: Το τέλος της απολυταρχίας του Ερντογάν

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού της χώρας και προσωπική ήττα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία. Μετά από 13 χρόνια παντοδυναμίας του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, στη διάρκεια των οποίων μονοπώλησε την εξουσία, μια περίοδος αβεβαιότητας ξεκινά πλέον στην Τουρκία. 

Με 41% των ψήφων το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την χώρα από το 2002, εξασφάλισε 258 έδρες, από τις συνολικά 550, που όμως δεν επαρκούν για τον σχηματισμό πλειοψηφικής κυβέρνησης. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) παραμένει στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 25% (132 έδρες) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) βρίσκεται στην τρίτη θέση, αυξάνοντας το ποσοστό του σε 16% (από 13%) και εξασφαλίζοντας 81 έδρες. Όμως, η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού οφείλεται στην είσοδο στη Βουλή του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που έλαβε το 13% των ψήφων και εκλέγει 79 βουλευτές. 

«Αυτές οι εκλογές έχουν ένα μεγάλο ηττημένο και αυτός είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συγχρόνως οι εκλογές σηματοδοτούν το τέλος της απολυταρχίας του Ερντογάν. Οι τούρκοι ψηφοφόροι έδειξαν την κόκκινη κάρτα στα σχέδιά του να εισάγει ένα αυταρχικό προεδρικό πολίτευμα» δήλωσε στη γερμανική ραδιοφωνία ο τούρκος πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ-Έσσεν, Μπούρακ Τσόπουρ.

Σε ότι αφορά το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας ο Τσόπουρ δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, προαναγγέλλοντας μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα: «Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (φιλοκουρδικό) θα μπορούσε για παράδειγμα να αποδεχτεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Προς το παρόν το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό. Δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς προς τα πού θα εξελιχθεί το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία. Υπάρχει η επιλογή μιας κυβέρνηση μειοψηφίας, με την ανοχή μιας κυβέρνησης ( σσ: AKP), αλλά και ενός συνασπισμού ή νέων εκλογών, εάν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν καταφέρει να πετύχει συνεργασία». Ο Μπούρακ Τσόπουρ υπενθυμίζει πάντως όλα τα κόμματα είχαν προεκλογικά δηλώσει στη βουλή ότι δεν προτίθενται να συνεργαστούν με το κόμμα του Ερντογάν. Η πρώτη άρνηση ήρθε από τον ακροδεξιό εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελ, ενώ και το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDPαπέκλεισε μέσω του συμπροέδρου του ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν έτσι την αρχή ενός «σκληρού πόκερ».

Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα βήματα σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα είναι τα εξής: σύγκλιση της νέας βουλής, εκλογή του νέου προέδρου βουλής και ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ερντογάν στο πρώτο σε ψήφους κόμμα. Αν η πρώτη διερευνητική εντολή αποτύτει, η εντολή μεταβιβάζεται στο επόμενο κόμμα κλπ. Η όλη διαδικασία δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από 45 ημέρες, διαφορετικά η χώρα πηγαίνει σε νέες εκλογές. 

Πηγή: Στοιχεία από Deutsche Welle
http://dw.de/p/1FdQw






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου