10 Ιουλίου 2015

Πώς να φυλάγεστε από τον καλοκαιρινό ήλιο

Κατακαλόκαιρο και κάποιες συμβουλές σχετικά με την έκθεση στον ήλιο, την ηλιοθεραπεία και την επιλογή αντηλιακού, τα ρούχα και τα γυαλιά ηλίου, την ομπρέλα, αλλά και τη προστασία μέσα στο νερό, από τη Deutsche Welle:

Μακριά από τον μεσημεριανό ήλιο!. Η άμεση έκθεση στον ήλιο μεταξύ έντεκα το πρωί και τρεις μετά το μεσημέρι πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά. Αυτές τις ώρες η βλαβερή ακτινοβολία UV έχει την υψηλότερη ένταση. Το καλύτερο είναι να βρίσκετε καταφύγιο στη σκιά. Και εκεί όμως χρειάζεται προσοχή καθώς τα επίπεδα ακτινοβολίας δεν εκμηδενίζονται.

Κατάλληλα ρούχα. Ως σύμμαχος για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία λειτουργούν και τα ρούχα. Προτιμήστε μακριά παντελόνια και μακρυμάνικα πουκάμισα και μην ξεχνάτε να καλύπτεται το κεφάλι σας. Ο βαθμός προστασίας από τον ήλιο διαφέρει ανάλογα με τη σύνθεση των υφασμάτων. Μάλιστα υπάρχουν και ειδικά αντηλιακά ρούχα, που φτιάχνονται βάση διεθνών προδιαγραφών και φέρουν διακριτική ετικέτα.

Προσεκτική επιλογή αντηλιακού. Επιλέξτε το κατάλληλο είδος αντηλιακής κρέμας ή λαδιού ανάλογα με τον τύπο δέρματός σας. Σιγουρευτείτε ότι το αντηλιακό που αγοράζετε διαθέτει πρόσθετο φίλτρο προστασίας UV-A. Ο συγκεκριμένος τύπος ηλιακής ακτινοβολίας ευθύνεται μεταξύ άλλων για την πρόκληση καρκίνου του δέρματος.

Ηλιοθεραπεία με μέτρο. Ο ασφαλής χρόνος έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο δέρματος και μπορεί να κυμαίνεται χονδρικά από πέντε έως είκοσι λεπτά. Ακόμη και με χρήση αντηλιακού όμως η ηλιοθεραπεία θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Γυαλιά ηλίου. Η χρόνια και έντονη έκθεση των ματιών στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί σε βάθος χρόνου να προκαλέσει βλάβες. Αρχικά περνούν απαρατήρητες, ωστόσο μπορεί να γίνουν αντιληπτές μετά από μερικά χρόνια. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία μπορεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να προκαλέσει κοκκίνισμα, ερεθισμούς, κνησμό, ακόμη και θολή όραση.

Καλή ομπρέλα. Για την παραλία ενδείκνυται να επιλέγετε ομπρέλες με ειδικό αντηλιακό φίλτρο. Το υλικό τους είναι καλυμμένο με μια λεπτή επίστρωση αλουμινίου, το οποίο προστατεύει πολύ καλύτερα συγκριτικά με τις κοινές ομπρέλες. Βέβαια, ακόμη κι αν κάθεστε κάτω από ομπρέλα, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε αντηλιακό.

Προστασία και μέσα στο νερό. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν χάνει τη βλαβερή της επίδραση στο ανθρώπινο δέρμα ακόμη και όταν βρισκόμαστε μέσα στο νερό. Μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια κατορθώνει ακόμη να εισχωρήσει το 60% περίπου της ακτινοβολίας UV-B και 85% της UV-A. Ως εκ τούτου η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη και στο νερό.

Πηγή: Deutsche Welle


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου