20 Νοεμβρίου 2015

Μειώνεται δραστικά η συμμετοχή του Δημοσίου στις Τράπεζες μετά τις ΑΜΚ

Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από ιδιωτικά κεφάλαια μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, ενισχύει σημαντικά τη συμμετοχή των ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες και παράλληλα μειώνει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο 33% έως και 2,4%, από σχεδόν 67% έως 35,4% που ήταν προ της έναρξης των bookbuilding.

Αναλυτικά οι τράπεζες από τη διαδικασία των βιβλίων προσφορών (και κατά τη σειρά με την οποία τα ολοκλήρωσαν) πέτυχαν, σύμφωνα με δημοσίευμα στο 
capital.gr, τα εξής:

H Alpha Bank έπρεπε να συγκεντρώσει το ποσό των 1,55 δισ. ευρώ, το οποίο πέτυχε να υπερκαλύψει. Εξ αρχής στόχος της τράπεζας ήταν να καλύψει το σύνολο των αναγκών και του δυσμενούς σεναρίου. Επρόκειτο για ποσό 2,743 δισ. ευρώ, το οποίο στη συνέχεια μειώθηκε στο ποσό των 1,55 δισ. ευρώ. Με βάση την τιμή έκδοσης στο 0,04 ευρώ, το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank μειώνεται πλέον στο 11% από 66,36% πριν.

Η Eurobank πέτυχε επίσης υπερκάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών της αναγκών. Tο σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας διαμορφώθηκε σε 2,039 από 2,122 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά. Απόφαση της διοίκησης της Eurobank ήταν να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών της εξ' ολοκλήρου από κεφάλαια μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης. Παρά το δριμύ dilution που υπέστησαν, οι βασικοί επενδυτές της Eurobank συμμετείχαν στη νέα ΑΜΚ, ενώ προστέθηκαν και νέοι. Μετά την ΑΜΚ το ποσοστό του ΤΧΣ στη Eurobank υποχωρεί σε μόλις 2,4% από 35,41% πριν.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε χθες το βιβλίο προσφορών, ενώ για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της αναμένεται η δημόσια προσφορά προς τους ιδιώτες μικρομετόχους στις 30 Νοεμβρίου, 1η και 2 Δεκεμβρίου. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, η Εθνική Τράπεζα κάλυψε τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου, ύψους 1,456 δισ. ευρώ. Οι συνολικές ανάγκες υπό το δυσμενές σενάριο διαμορφώθηκαν στα 4,482 δισ. ευρώ. Την διαφορά των κεφαλαιακών αναγκών βασικού και δυσμενούς σεναρίου θα καλύψει το ΤΧΣ. Εκτιμάται ότι η Εθνική θα είναι σε θέση να αποπληρώσει την κρατική ενίσχυση που θα λάβει από την πώληση της Finansbank. Επί του παρόντος, η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 33% από 57,24% πριν.

Σήμερα αναμένεται να κλείσει και το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς. Παρά τις δυσκολίες, εκτιμάται ότι η τράπεζα θα μπορέσει να καλύψει επίσης το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου, ενώ θα λάβει κρατική ενίσχυση προκειμένου να καλύψει το επιπλέον μέχρι το συνολικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών υπό το δυσμενές σενάριο. Ωστόσο, η συμμετοχή του ΤΧΣ εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 22% από 66,93% σήμερα. 

Πηγή: Στοιχεία από www.capital.gr 20.11.2015 
Σχετική ανάρτηση:
Ολοκληρώνεται η πιο αιματηρή Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών που έγινε ποτέ.

1 σχόλιο:

  1. Τελικά ο Τσίπρας κατάφέρνει να ιδιωτικοποιήσει όλες τις κρατικές τράπεζες!!! Μια ακόμη εξαγγελία του με αντίθετα αποτελέσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή