20 Νοεμβρίου 2015

Ο θερμότερος Οκτώβρης φέτος στη Γή

H μέση θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη για τον μήνα Οκτώβριο ανέβηκε κατά 0,98 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο του Οκτωβρίου, καθιστώντας αυτήν την υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα των ιστορικά καταγεγραμμένων θερμοκρασιών της Γης, σύμφωνα με τα παγκόσμια στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η λίστα με τον υπερθετικό βαθμό είναι εντυπωσιακή,
 σύμφωνα με δημοσίευμα στην Καθημερινή:
• Ο θερμότερος Οκτώβριος που έχουμε ζήσει (στα 136 χρόνια, οπότε υπάρχουν στοιχεία της ΝΟΑΑ).
• Ο θερμότερος μήνας σε σχέση με τον μέσο όρο του (από 1.630 μήνες).
• Ο έκτος συναπτός μήνας που σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας.
• Ο έβδομος από τους 10 θερμότερους μήνες, που έχουν καταγραφεί το 2015.

Τα στοιχεία της ΝΟΑΑ επιβεβαιώνονται από ανάλογα στοιχεία της ΝΑSΑ και της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που ανέδειξαν τον φετινό Οκτώβριο ως τον θερμότερο μήνα σε σχέση με τον μέσο όρο. Ολα αυτά συνηγορούν στο ότι το 2015 θα είναι ο θερμότερος χρόνος συνολικά, καταρρίπτοντας το ρεκόρ, που είχε σημειωθεί μόλις πέρυσι.

Οι θερμοκρασίες ενισχύθηκαν φέτος από το ισχυρότερο Ελ Νίνιο, που έχει καταγραφεί ποτέ. Υπενθυμίζεται πως το Ελ Νίνιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από υπερθέρμανση των ωκεανών στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, συνδράμει στη φετινή αύξηση των θερμοκρασιών σε όλο τον κόσμο. Ανοδικά όμως επηρεάζουν το θερμόμετρο και οι εκπομπές χημικών αερίων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, που οδηγούν σε υπερθέρμανση τον πλανήτη. 

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου