22 Φεβρουαρίου 2018

Προανακριτική και για τους 10 πολιτικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis

Την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών συγκέντρωσε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία αναφέρονταν στην πρόταση.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα έχει χρονική διάρκεια έναν μήνα και θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από τη ΝΔ και έναν από κάθε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης).

Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, η οποία διήρκησε 21 ώρες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι, κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσας μυστικής ψηφοφορίας, γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη. 

Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές. Στην κάλπη:

  • Για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 182, κατά 3, «παρών» 6, άκυρα 27.
  • Για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 170, κατά 8, «παρών» 12, άκυρα 28.
  • Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 182, κατά 2, «παρών» 6, άκυρα 28.
  • Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 185, «παρών» 6, άκυρα 26.
  • Για τον πρώην υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 188, «παρών» 4, άκυρα 27.
  • Για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 186, «παρών» 4, άκυρα 27.
  • Για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 180, κατά 2, «παρών» 8, άκυρα 28.
  • Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 159, κατά 17, «παρών» 16, άκυρα 26.
  • Για τον πρώην υπουργό Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 186, «παρών» 6, άκυρα 26.
  • Για τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 180, κατά 1, «παρών» 11, άκυρα 26.

Η στάση των κομμάτων στην ψηφοφορία
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά.
  • Η ΝΔ παρίστατο στην ψηφοφορία, αλλά δεν προσήλθε στις κάλπες.
  • Η ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι έριξαν σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που ανέγραφε "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)", το οποίο καταμετρήθηκε ως άκυρο.
  • Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε "παρών"  

Η συνεδρίαση της Βουλής (συνοπτικά) 

Νωρίτερα, κόντρες, αντεγκλήσεις, εντάσεις, συγκίνηση, τίποτα δεν έλειπε από τη μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής επί της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση "επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης" για τη Novartis, κατά την οποία και οι δέκα πολιτικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση, παραπέμπονται. 


ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο στη Βουλή είπε μεταξύ άλλων ότι άκουσε πολλούς «να ομιλούν περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο». 

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είπε χαρακτηρηστικά ότι «λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως την υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση. Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον τη πολιτική ευθύνη». «Όχι μόνο δεν το πράξατε», τόνισε, «αλλά αντ' αυτού υιοθετήσατε πλήρως τη παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης». 

Αντί η αξιωματική αντιπολίτευση και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, «με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών», πρόσθεσε.

«Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι θα αποδοθεί» διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συγκρότηση "επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης". 


Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «θα τελειώσει» πολιτικά, με μία κάλπη και όχι με δέκα όπως κάνει σήμερα.

Για την υπόθεση της Novartis έκανε λόγο για σκευωρία που στήθηκε με στόχο να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε ανοιχτά τον πρωθυπουργό πως θέλει να σπιλώσει τους αντιπάλους του με στημένες κατηγορίες που δεν αποδεικνύονται, αλλά στόχο έχουν να αφήσουν λάσπη.

«Καταφεύγετε στο να διχάζετε τους Έλληνες σε καλούς και κακούς, έντιμους και κλέφτες, φθαρμένους και άφθαρτους. Σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε να τελειώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και αν προσπαθείτε. Εσείς κ. Τσίπρα θα τελειώσετε πολιτικά σύντομα με εκλογές, και θα γίνουν με μία κάλπη και όχι με 10. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι πολίτες που σας ψήφισαν σας έχουν εγκαταλείψει.

Σκάνδαλο Novartis υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν τα λαγωνικά της κυβέρνησης, αλλά οι Αμερικανοί. Είναι παγκόσμιο σκάνδαλο. Εδώ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχείρησαν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο με κουκουλοφόρους μάρτυρες. Την ώρα που κάποιοι στήνουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο στήνετε γκρίζες ζώνες στη Βουλή», τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως η θέση της ΝΔ είναι καθαρή.

«Μην τολμήσετε να κλείσετε την επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως. Δικαιοσύνη με ανώνυμες κατηγορίες και κατασκευασμένα κατηγορητήρια δεν υπάρχει. Οι μάρτυρες πρέπει να έρθουν στη Βουλή μπροστά σε αυτούς που κατηγορούν. Αν φοβούνται για τη ζωή τους ας έρθουν να καταθέσουν με κουκούλα ή με αλλοιωμένη φωνή. Δεν θα νομιμοποιήσουμε μια διαδικασία που έχει ως στόχο τη δημόσια διαπόμπευση. Στήστε μία κάλπη με ένα ερώτημα «ναι ή όχι στη σύσταση προκαταρτικής επιτροπής» και σε αυτό εμείς ψηφίζουμε ναι, πρόσθεσε ο κ. 
Μητσοτάκης


Η κ. Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της, υποστήριξε ότι «η χώρα θα πάρει το δρόμο που της αξίζει και εσείς θα πάρετε δρόμο. Το Κίνημα Αλλαγής θα φροντίσει και για τα δύο. Με την αυτόνομη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο για πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας», υπογράμμισε τονίζοντας ότι «λέμε ΝΑΙ στην σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει την δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα».

Όπως εξήγησε η κ. Γεννηματά, η θέση της ΔΗΣΥ στοχεύει «να αποκαλυφθεί πλήρως η σκευωρία. Για να βγει στο φως η αλήθεια. Για να μη μείνουν αδικαιολόγητες και απαράδεκτες σκιές εις βάρος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ».

Έστρεψε τα πυρά της στον ΣΥΡΙΖΑ πως καλύπτει με ωμό τρόπο τις δικές του ευθύνες και παραλείψεις στο πεδίο του φαρμάκου και της Υγείας. «Υπάρχει τελικά Προστατευόμενη περίοδος, προστατευόμενος πρωθυπουργός και προστατευόμενοι υπουργοί», τόνισε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας,
 τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ένα σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής. Είναι η προσπάθεια να εμφανιστούν τα σκάνδαλα και η διαφθορά ως βασική αιτία της κρίσης». 

Όπως είπε, η υπόθεση Novartis ανακινήθηκε από τους Αμερικάνους και αυτό είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς ότι είναι ένα ακόμη επεισόδιο του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «μπροστά μας εντός των άλλων είναι η τέταρτη αξιολόγηση, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι μειώσεις στις συντάξεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Όλα αυτά πάνε πακέτο, ενιαία θα πρέπει να τα βλέπουμε και να τα αντιμετωπίζουμε».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ζήτησε από το βήμα της Βουλής «να μην συμπεριληφθούν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών» λέγοντας ότι «δεν είναι τιμή για τη χώρα να σχολιάζει όλος ο κόσμος ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο». Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υπεραμυνόμενος της άποψής του είπε ακόμη: « Να ξέρει ο πρωθυπουργός πως ό,τι κάνει τώρα για τους αντιπάλους του θα το βρει μπροστά του για τον εαυτό του».

Ο αρχηγός του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα για το γεγονός ότι άλλαξε η ώρα της τοποθέτησής του τέσσερις φορές, δ
εν πραγματοποίησε την ομιλία του

Ο πρόεδρος των 
ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του είπε ότι αυτή η συζήτηση θα συνεχίζεται όσο υπάρχει το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Επικαλούμενος αποστροφή του Ευ. Βενιζέλου ότι στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis διεθνώς, δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, είπε «δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα γιατί δεν υπάρχει Βενιζέλος και νόμος Βενιζέλου».

Τι είπαν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση στο:Τι είπαν στη Βουλή τα αναφερόμενα στη δικογραφία για Novartis πολιτικά πρόσωπα

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr
r;">


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου