25 Φεβρουαρίου 2018

Στήριξη από Ευρώπη ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα

Tη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών έλαβαν η Ελλάδα και η Κύπρος μετά την ενημέρωση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την τουρκική επιθετικότητα στο ανατολικό Αιγαίο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. 

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ  μετά τη λήξη της συνάντησης. Συγχρόνως τόνισε το δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. «Αυτές οι ενέργειες αντιβαίνουν στη δέσμευση της Τουρκίας για καλές σχέσεις γειτονίας και την εξομάλυνσή τους με όλα τα κράτη-μέλη», σημείωσε ο κ. Τουσκ. 

Κοτζιάς προς Τουρκία: Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία ούτε Ιράκ 

Μιλώντας για τη στήριξη των Ευρωπαίων στην Ελλάδα έκανε λόγο για μια «πολύ σοβαρή και αυστηρή δήλωση της ΕΕ και την ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ», υπενθυμίζοντας πως η γείτονα έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη.

«Ήταν πολύ σοβαρή η δήλωση που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου καταδίκασε την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την παραβίαση του Δικαίου της Θαλάσσης. Πρέπει να σας πω ότι είναι μια πολύ πιο αυστηρή δήλωση από αυτή του 1996, την τότε περίπτωση των Ιμίων», τόνισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας  στο Α’ πρόγραμμα της ΕΡΤ. 

Σε ερώτηση αν η ενέργεια της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ μπορεί όχι απλά να τροφοδοτήσει μια κρίση στην ευρύτερη περιοχή, αλλά να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που έχουν γίνει ο κ. Κοτζιάς ήταν κατηγορηματικός: «Δεν νομίζω ότι μπορεί η Τουρκία να κάνει κάτι τέτοιο. Ξέρει ότι οι επόμενοι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου συνδέονται με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ξέρετε και στις δύο περιπτώσεις δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτούς τους "τσαμπουκάδες" στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε και έκανε λόγο για παράνομες ενέργειες της Αγκυρας.

Προειδοποιώντας την Τουρκία ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι Συρία ούτε Ιράκ... Η Ελλάδα είναι μια οργανωμένη χώρα, διαθέτει όλα τα μέσα για να υπερασπισθεί τα σύνορα και τα εδάφη της». Και κάλεσε την Τουρκία να συνέλθει και να κατανοήσει ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα στην οποία μπορεί να κάνει περιπάτους ή καταλήψεις». 

Νέα επίδειξη ισχύος από Ερντογάν 

Για παγκόσμια αντιτουρκική προπαγάνδα οποία βασίζεται σε ψέμματα έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιώντας ότι αυτή θα αποτύχει.

«Το να ξεκινάνε έναν παγκόσμιο πόλεμο προπαγάνδας, βασισμένη σε ψέματα, διαστρεβλώσεις και συκοφαντίες αυτοί που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία στο έδαφος, δεν πρόκειται να αποδώσει καρπούς», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια περιφερειακού συνεδρίου του κόμματος. «Αυτοί που μας βλέπουν σαν την Τουρκία του χθες και μας συμπεριφέρονται κατ αυτόν τον τρόπο, έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν σταδιακά την αλήθεια», πρόσθεσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία

Οι αναφορές του πάντως σε ενδεχόμενη επιστράτευση προκάλεσαν πανικό σε χιλιάδες Τούρκων. «Ας είναι κάθε ένας σε ετοιμότητα για επιστράτευση, αν και η ανάγκη δεν είναι άμεση. Βρισκόμαστε λίγο πριν από μια νέα ανάσταση. Αφού συσκεφθούμε με τη στρατιωτική ηγεσία και κληθεί ο λαός με φύλλα πορείας, θα σπεύσουμε με πρώτο εμένα» τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκία που έκανε επίσης λόγο για θερμό καλοκαίρι. 

Η Τουρκία συμπληρώνει σήμερα 35 ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Αφρίν της Συρίας κατά τις οποίες «σκοτώθηκαν 1873 τρομοκράτες» όπως ανέφερε ο Ερντογάν. 

Βίτσας: Οποιος κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές

Μήνυμα στην Τουρκία, στον απόηχο και των προκλητικών ενεργειών της σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, όπου εκτίμησε ότι η Τουρκία είναι μια «διεθνώς νευρική δύναμη» που θέλει να αναθεωρήσει τις συνθήκες.

Αναλύοντας την κατάσταση ο κ.  Βίτσας απέδωσε την αυξημένη «προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, στην Κύπρο κατά κύριο λόγο και στο Αιγαίο» στον πόλεμο που διεξάγουν οι γείτονες στο Αφρίν της Συρίας: «Έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο στο Αφρίν, που δεν πάει όπως τον σχεδίαζαν και συγχρόνως έχει μόνιμα στραμμένη την προσοχή της στην ανατολική Μεσόγειο κατά κύριο λόγο για τους υδρογονάνθρακες και συγχρόνως προκαλεί εντάσεις στο Αιγαίο». 

«Αυτό αναδεικνύει την Τουρκία σε μια διεθνώς νευρική δύναμη, που θέλει να αναθεωρήσει τις διεθνείς συμβάσεις. Ξεχνά ότι η σημερινή Τουρκία είναι πολύ μακριά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία», σημήωσε ο κ. Βίτσας, προσθέτοντας πως «εμείς παρακολουθούμε με ψυχραιμία». «Οποιοσδήποτε κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο, πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές», είπε.

Ήταν οι τελευταίες εξελίξεις πάνω στην τουρκική επιθετικοτητα που εύλογα προκαλεί ανησυχίες.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου