18 Φεβρουαρίου 2018

Ο κ. Κοτζιάς και το τεκμήριο αθωότητας

"Να αποδείξουν την αθωότητά τους" κάλεσε τα 10 εμπλεκόμενα στην υπόθεση Novartis πολιτικά πρόσωπα ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στον Alpha. Προφανώς ο κ. Νίκος Κοτζιάς δεν αποδέχεται το τεκμήριο αθωότητας, ότι δηλαδή κάθε άνθρωπος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, την περασμένη Πέμπτη στην εκπομπή «Αυτοψία» του Alpha, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως «Σκάνδαλα υπάρχουν. Και το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας και το ηθικό πλεονέκτημα που θέλει να έχει ο ίδιος ο λαός, απαιτεί αυτά τα σκάνδαλα να πάνε για κάθαρση». Μέχρις εδώ καλά. Αλλά αναφερόμενος στα 10 πολιτικά πρόσωπα επισήμανε ο κ. 
Κοτζιάς πως "αν δεν εμπλέκονται θα είναι ευτυχής να αποδείξουν την αθωότητα τους και ότι δεν εμπλέκονται", ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος θα ψηφίσει για μια εξεταστική επιτροπή και θα στηρίξει τη διαδικασία αυτή.

Μια από τις βασικές αρχές της Ποινικής Δικονομίας είναι το "τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου". Το τεκμήριο αθωότητας καθιερώθηκε για πρώτη φορά μετά τη Γαλλική Επανάσταση στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789 στο άρθρο 9. Σήμερα κατοχυρώνεται στο άρθρο 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το τεκμήριο αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου και ότι η Πολιτεία μέσω των οργάνων της οφείλει να αποδείξει την ενοχή του κατηγορουμένου, όχι ο κατηγορούμενος την αθωότητά του. Απόρροια του τεκμηρίου αθωότητας είναι η αρχή της επιείκειας προς τον κατηγορούμενο. Η αρχή αυτή επιβάλλει το δικαστήριο εν αμφιβολία να αποφανθεί υπέρ του κατηγορουμένου (in dubio pro reo). 

Μετά την τοποθέτηση αυτή του κ. Κοτζιά άμεση ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, που σημείωσε στο twitter ότι «στη Δύση δεν υφίσταται τεκμήριο ενοχής, αλλά τεκμήριο αθωότητας» και πρόσθεσε: «Δεν οφείλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε αθώοι αλλά οι κατήγοροι ότι είμαστε ένοχοι». 

Ξόδεψε χρόνο στα Δικαστήρια για να «αποδείξει» ότι δεν είναι Σταλινικός και έρχεται μία στιγμή που όλα φαίνονται ξεκάθαρα. Στην Δύση δεν υφίσταται τεκμήριο ενοχής αλλά τεκμήριο αθωότητας. Δεν οφείλουμε εμείς να αποδείξουμε ότι είμαστε αθώοι αλλά οι κατήγοροι ότι είμαστε ένοχοι
«Παν πρόσωπον κατηγορούμενον επί αδικήματι τεκμαίρεται ότι είναι αθώον μέχρι της νομίμου αποδείξεως της ενοχής του» (άρθρο 6 παρ. 2 Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).
Άρα απόδειξη χρειάζεται η ενοχή και όχι η αθωότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου