24 Φεβρουαρίου 2018

Και το πάρτι στο χώρο του φαρμάκου συνεχίζεται

Νέα λίστα με τα ονόματα 300 περίπου γιατρών, που φέρονται να δωροδοκήθηκαν από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis, έχουν στα χέρια τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς.

Πρόκειται για γιατρούς του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, που φέρονται από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017, να λαμβάνουν ποσά από 1000 έως και 5000 ευρώ για να συνταγογραφούν φάρμακα της εταιρείας.

Τα ονόματα των 300 γιατρών περιλαμβάνονται σε λίστα που εντοπίστηκε από τους εισαγγελείς κατά την έφοδό τους στα γραφεία της Novartis στην Αθήνα. Πάντως, το γεγονός αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι παρά τα όσα προηγήθηκαν η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει προβληματική.

Δεν είναι τυχαίο, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis στη Βουλή, ότι ο αριθμός των συνταγών εξακολουθεί να αυξάνεται με σημαντικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα από 5,3 εκ. συνταγές ανά μήνα το 2014, σήμερα οι συνταγές ξεπερνούν τα 6,5 εκ. ανά μήνα. Παράλληλα η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων παραμένει χαμηλή. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα της κρίσης βρίσκεται στην τέταρτη θέση από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες του ΟΟΣΑ στην κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων.

Παρ' όλα αυτά οι υπέρογκες σπατάλες φαίνεται να μειώθηκαν, αλλά τα κυκλώματα εξακολουθούν να δρουν. Και το πάρτι στο χώρο του φαρμάκου συνεχίζεται, μέχρι να ξεσπάσει το επόμενο σκάνδαλο...

Η νέα λίστα με τους 300 γιατρούς έρχεται να προστεθεί σε εκείνην με τους σχεδόν 4.000, για τους οποίους σύντομα η Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη ποινική διαδικασία, καθώς αυτό το σκέλος της έρευνας, που αφορά δωροδοκίες, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.

Πάντως, η εισαγγελική έρευνα φαίνεται να δείχνει ότι η ζημία σε βάρος του Δημοσίου από τις ανατιμήσεις της Novartis, είναι πολλαπλάσια από την αρχική εκτίμηση των 3 δισ. ευρώ.

Όμως, όλα αυτά αφορούν μια και μόνο εταιρεία, τη Novartis. Όλες οι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, που και αυτές δραστηριοποιούνται σε ένα νόθο ανταγωνιστικά περιβάλλον, τι κάνουν; Πηγαίνουν με το σταυρό στο χέρι; Οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς φαίνεται να έχουν ακόμη πολύ δουλειά μπροστά τους...

Takis Ant / afirimeno.com 
Με στοιχεία από kathimerini.gr , tovima.gr , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου