27 Φεβρουαρίου 2018

Παραιτήθηκαν η Ράνια Αντωνοπούλου και ο Δημ. Παπαδημητρίου μετά τον σάλο με το επίδομα ενοικίου

Δεκτές έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τις παραιτήσεις τόσο της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ράνιας Αντωνοπούλου, όσο και του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου. Αμφότερες οι παραιτήσεις υπεβλήθηκαν για λόγους ευθιξίας με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με το επίδομα ενοικίου που λάμβανε η πρώην πλέον αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πιο αναλυτικά:

Ράνια Αντωνοπούλου: Παραμένω στη διάθεση του πρωθυπουργού

Να κριθεί από το έργο της ζήτησε χθες το απόγευμα με δήλωσή της η αν. υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, απαντώντας στο θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την επιδότηση ενοικίου. Έκανε επίσης γνωστό ότι έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων. Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε πως παραμένει στη διάθεση του πρωθυπουργού. 

Στην αναλυτική απάντησή της, η κ. Αντωνοπούλου επικαλείται το νόμο 4336/2015 που, όπως λέει, «δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα», και βάσει αυτού, «αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις» αναφέρει και διευκρινίζει ότι έλαβε συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια καί ότι έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων αυτών.

Στη συνέχεια της δήλωσής της, η κ. Αντωνοπούλου σημειώνει: «παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού»... «Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό». Και η δήλωσή της καταλήγει: «Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου... και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’ αριθμόν ένα ηθικό ζήτημα της χώρας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωνε ότι ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ορθή τη χρήση της διάταξης της οποίας έκανε χρήση η αν. υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου για επιδότηση ενοικίου.

Αναλυτικά, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει με την αν. υπουργό (την Ράνια Αντωνοπούλου). Τής μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό το γεγονός ότι έγινε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. Και, από εκεί και πέρα, περιμένουμε τη δική της τοποθέτηση».

Δεκτή η παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου 

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ρ. Αντωνοπούλου και την ευχαριστεί για την τριετή σημαντική προσφορά της», αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι με απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, καταργείται η σχετική διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου. 

Παραίτηση και του υπουργού Δημ. Παπαδημητρίου

Την παραίτηση του από την κυβέρνηση υπέβαλε και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση της συζύγου του, Ράνιας Αντωνοπούλου.

Ο κ. Παπαδημητρίου επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό χθες και επικαλέστηκε λόγους ευθιξίας, μετά την παραίτηση της συζύγου του Ράνιας Αντωνοπούλου από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, με αφορμή θέμα που προέκυψε για την επιδότηση ενοικίου.

Η παραίτηση έγινε αποδεκτή, αργά το βράδυ της Δευτέρας, από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Οπως αναφέρεται και στη σύντομη ανακοίνωσή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού «ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον ευχαρίστησε για την συνεισφορά του».

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση:
Σάλος για το επίδομα ενοικίου στο υπουργικό ζεύγος Ρ. Αντωνοπούλου - Δ. Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου