19 Φεβρουαρίου 2018

Οι θαλάσσιες χελώνες υποφέρουν από λειψανδρία

Μόνο θηλυκές χελώνες στον ωκεανό; Οι ερευνητές έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη: στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, όπου ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός πράσινων θαλάσσιων χελωνών, γεννιούνται πλέον σχεδόν μόνο θηλυκά ζώα. Μόλις στο 1% των αυγών εκκολάπτονται αρσενικές χελώνες. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Υπερβολική ζέστη για τους άνδρες. 
Εάν από τα αυγά βγει θηλυκό ή αρσενικό χελωνάκι εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όσο πιο ζεστή είναι η άμμος τόσο πιο πιθανό είναι να βγει θηλυκό. Από τους 29,9 βαθμούς Κελσίου και πάνω τα πράγματα δυσκολεύουν για τα αρσενικά. Λόγω της κλιματικής αλλαγής συχνά η θερμοκρασία είναι πιο υψηλή. 

 

Άντρας ή γυναίκα; Το φύλο της χελώνας προσδιορίζεται δύσκολα. Μόνο όταν αναπτυχθεί πλήρως φαίνεται ξεκάθαρα και αυτό χρειάζεται τουλάχιστον 20 χρόνια. Ίσως γι’ αυτό για μεγάλο διάστημα να μην έγινε αντιληπτή η λειψανδρία.

Τεστ αναγνώρισης φύλου. Στο μεταξύ όμως αυστραλοί και αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο, με την οποία μπορεί να προσδιοριστεί το φύλο της χελώνας ήδη σε πολύ νεαρή ηλικία με τη λήψη δειγμάτων αίματος και DΝΑ. Τα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά: ήδη σε ποσοστό 90% οι πράσινες χελώνες στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο είναι θηλυκές. 



Σεξ κάθε τρία χρόνια. Επιπλέον η ηλικία για αναπαραγωγή έρχεται στις χελώνες μετά από τα πρώτα 15 χρόνια. Ακόμη και τότε όμως συνευρίσκονται σπάνια… Κατά μέσον όρο μια φορά στα τρία χρόνια. Γενικά πάντως δεν θεωρείται ασυνήθιστο να υπάρχουν περισσότερα θηλυκά στο ζωικό βασίλειο. Κάποια αρσενικά όμως πρέπει να υπάρχουν. 


Χιλιάδες χελώνες σε μια παραλία. Οι θηλυκές θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν πάντα στην παραλία όπου γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους. Στις ακτές του νησιού Raine μπορεί να συναντήσει κανείς μέχρι και 18.000 ζώα. Εκκολάπτονται μόνο με την θερμοκρασία του ήλιου, μπαίνουν στη θάλασσα και επιστρέφουν όταν έρθει η ώρα να γεννήσουν τα δικά τους αυγά.

Παγκόσμιο φαινόμενο; Πάντως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλα μέρη όπου ζουν θαλάσσιες χελώνες. Μελέτες γίνονται ήδη στις παραλίες της Χαβάης και της Σαϊπάν. 


Όταν η ζέστη γίνεται απειλή. Το πρόβλημα της υπερθέρμανσης δεν επηρεάζει μόνο τον πληθυσμό των χελωνών. Κι άλλα ερπετά όπως οι κροκόδιλοι και οι σαύρες αναπτύσσουν το φύλο τους ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Με τους αλιγάτορες συμβαίνει το αντίθετο απ’ ό,τι με τις χελώνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν περισσότερο την ανάπτυξη αρσενικών ζώων.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου