22 Φεβρουαρίου 2018

Moody’s: Αναβάθμιση της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες

Κατά δύο βαθμίδες, σε «Β3» από «Caa2» προηγουμένως, αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας και τη θετική προοπτική (outlook).

Η Moody’s εκτιμά ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα και θα επιστρέψει στη χρηματοδότηση από τις αγορές. 

Ειδικότερα η Moody’s σημειώνει πως οι βασικοί λόγοι πάνω στους οποίος στηρίζει την αναβάθμιση της χώρας είναι οι εξής:
  • Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση υπό το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια. Οι βελτιώσεις αυτές με τη σειρά τους θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και τον τραπεζικό τομέα.
  • Η χώρα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και θα επιστρέψει στη χρηματοδότηση από τις αγορές. Η "καθαρή έξοδος" της Ελλάδας θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα από το ουσιαστικό "μαξιλάρι" ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα από την ισχυρή δέσμευση των δανειστών της ευρωζώνης για πρόσθετη ελάφρυνση χρέους. 
  • Ο κίνδυνος μιας νέας στάσης πληρωμών ή αναδιάρθρωσης χρέους που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών, καθώς και οι αβεβαιότητες, έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε αντίστοιχο σημείο και στα μέσα του 2014, η Moody’s εκτιμά πως πλέον το ρίσκο ανατροπής ή εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι σημαντικά χαμηλότερο. 

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα -σε «Β» από «B-» προηγουμένως- είχαν προχωρήσει και οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Fitch.

Πηγές: capital.gr, naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική ανάρτηση: Fitch: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε «Β» από «Β-»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου