2 Οκτωβρίου 2019

Ετοιμος για «μάχη» δηλώνει o Ζούκερμπεγκ προκειμένου να μην διαλυθεί το Facebook

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δήλωσε σε εργαζομένους της εταιρείας του, τον περασμένο Ιούλιο, ότι είναι έτοιμος να «πολεμήσει» για να αποκρούσει την αναμενόμενη προσπάθεια της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, της υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών, να σπάσει σε κομμάτια τη μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος το 2020.

«Κάποιος σαν την Ελίζαμπεθ Γουόρεν πιστεύει ότι η λύση είναι να διαλύσει τις εταιρείες. Αν η Γουόρεν εκλεγεί πρόεδρος, τότε στοιχηματίζω ότι θα έχουμε δικαστική μάχη και στοιχηματίζω ότι θα την κερδίσουμε. Και παρόλα αυτά κάτι τέτοιο θα ήταν απαίσιο για εμάς; Φυσικά.», είπε ο Ζούκερμπεργκ, σύμφωνα με τις ηχογραφημένες δηλώσεις του που αναρτήθηκαν στον εξειδικευμένο ιστότοπο The Verge.

«Δεν επιθυμώ να εμπλακώ σε μια μεγάλη νομική διαμάχη εναντίον της ίδιας της κυβέρνησής μας. Όμως σε τελική ανάλυση, αν κάποιος προσπαθεί να απειλήσει την ύπαρξή σου, πας στη μάχη και παλεύεις», συνέχισε. 

Στις ηχογραφημένες δηλώσεις του, ο Ζούκερμπεργκ ακούγεται, επίσης, να λέει ότι η διάλυση των μεγάλων εταιρειών δεν θα μειώσει τον κίνδυνο παρεμβάσεων στις εκλογικές διαδικασίες. Θα συμβεί το αντίθετο, επειδή «οι εταιρείες δεν μπορούν πλέον να συντονιστούν και να συνεργαστούν».

Μετά τη διαρροή των δηλώσεων του Ζούκερμπεργκ, η Γουόρεν απάντησε μέσω του Twitter: «Το "απαίσιο" θα ήταν να μην διορθώσουμε το διεφθαρμένο σύστημα που επιτρέπει σε εταιρείες κολοσσούς όπως η Facebook να επιδίδονται σε παράνομες αντιανταγωνιστικές πρακτικές, να ποδοπατούν τα δικαιώματα των καταναλωτών στην ιδιωτικότητα», ανέφερε.

Οι κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως οι εταιρείες Facebook και Google, είναι αντιμέτωποι σε διάφορες αμερικανικές Πολιτείες με πολλές έρευνες για τις πρακτικές τους που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Οι καταγγελίες σε βάρος τους είναι πολλές σε τομείς που αφορούν από την προστασία των προσωπικών δεδομένων μέχρι και την κυριαρχία τους στη διαφημιστική αγορά. 

Τον Μάρτιο, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν είχε ζητήσει τη διάλυση της Amazon.com Inc, της Facebook Inc και της Alphabet Inc (μητρικής της Google). Η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης πρότεινε ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τις συγκεκριμένες εταιρείες, καθώς και τη σύσταση εποπτικών οργάνων που θα έχουν την εξουσία να ακυρώνουν τεχνολογικές συγχωνεύσεις που υπονομεύουν τον ανταγωνισμό και πλήττουν την καινοτομία και τις μικρές επιχειρήσεις. 

«Πριν από 25 χρόνια, το Facebook, Google και Amazon δεν υπήρχαν», έγραψε τότε η Γουόρεν σε ανάρτησή της στον ιστότοπο Medium. «Και τώρα συγκαταλέγονται μεταξύ των πολυτιμότερων και πιο γνωστών εταιρειών στον κόσμο. Πρόκειται για φοβερή ιστορία –αλλά παράλληλα μια ιστορία που δείχνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να σπάζει τα μονοπώλια και να προωθεί ανταγωνιστικές αγορές».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , naftemporiki.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Ερευνα: Το Facebook επιδιώκει πλέον να διαβάζει το μυαλό μας (16.08.2019)
Facebook: Αναδιοργάνωση και δημιουργία τμήματος blockchain (09.03.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου