10 Μαΐου 2022

Τι μάθαμε και τι όχι από την ομιλία Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία

Αρκετοί ήταν εκείνοι που πίστευαν πως κατά την στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία στις 9.5.2022, την “Ημέρα της Νίκης” επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα ανακοίνωνε γενική επιστράτευση, κηρύσσοντας επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο Ρώσος πρόεδρος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του με αποτέλεσμα το τοπίο να παραμένει θολό για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας.

Κάποια σχετικά δημοσιεύματα στη συνέχεια:

BBC: Καμία πραγματική ένδειξη για τα επόμενα βήμα του Πούτιν
από την Καθημερινή:

Σε ανάλυσή του για την ομιλία Πούτιν, το BBC αναφέρει: 
Ο Ρώσος πρόεδρος ίσως προκάλεσε μια μικρή ικανοποίηση με όσα επέλεξε να πει, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες είχε πυροδοτηθεί μια ευρεία σεναριολογία στη Δύση σχετικά με την ομιλία του.
Ωστόσο, παρά την αναμενόμενη σύνδεση του σημερινού πολέμου με τη μάχη κατά του ναζισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κράτησε κλειστά τα χαρτιά για τις μελλοντικές του προθέσεις.
Kαμία αναφορά σε περαιτέρω κινητοποίηση. Καμία ανακήρυξη νίκης κατά της Ουκρανίας. Αναφέρθηκε σε απώλειες, αλλά δεν άλλαξε την ορολογία που χρησιμοποιεί: Η εισβολή παραμένει «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όχι ένας πόλεμος.
Ικανοποιείται ο Πούτιν με το να κρατά τους πάντες να αναρωτιούνται για τις επόμενες κινήσεις του ή μήπως οι μη αναφορές σε λεπτομέρειες για την πορεία των επιχειρήσεων αντικατοπτρίζουν τα πισωγυρίσματα των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης;
Σίγουρα ο ρωσικός στρατός έχει καταγράψει επιτυχίες. Η Μόσχα έχει κερδίσει εδάφη και έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ουκρανία. 
Ωστόσο, δεδομένης της κλίμακας της εισβολής τον Φεβρουάριο, οι επιχειρήσεις έχουν αποτύχει σημαντικά στον βασικό στόχο της Ρωσία: την ήττα της Ουκρανίας και την ανατροπή της ηγεσίας της.

Τι (δεν) μάθαμε από την ομιλία Πούτιν
από την naftemporiki.gr

Η ομιλία του Ρώσου προέδρου στην παρέλαση της 9ης Μαΐου έμοιαζε περισσότερο με την ομιλία που περίμεναν οι πιο συγκρατημένοι, που συνεχώς υπενθύμιζαν από τη μία πως στον Πούτιν δεν αρέσει να κάνει ηχηρές παρεμβάσεις και από την άλλη πως η ρωσική κοινωνία δεν θα του συγχωρούσε μια γενική κινητοποίηση.
Τι μάθαμε επομένως από τη δημόσια τοποθέτηση του Πούτιν; 
Ο ηγέτης της Ρωσίας προσπάθησε να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία δημιούργησαν απειλές «απαράδεκτες για εμάς» στα σύνορα της Ρωσίας, γι’ αυτό και η εισβολή ήταν «η αναγκαστική, έγκαιρη και μόνη σωστή απόφαση»... 
Στην ομιλία του όμως δεν έκανε λόγο για γενική κινητοποίηση και κήρυξη πολέμου, αλλά ούτε για διακήρυξη νίκης. Ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στη Μόσχα, Μαξ Σέντον, διακρίνει την απουσία διακήρυξης νίκης ως τη σημαντικότερη εξέλιξη: «Η μεγαλύτερη απουσία από την ομιλία του Πούτιν ήταν οποιαδήποτε πραγματική “νίκη”» τονίζει.
Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στην ορολογία: Πρόκειται ακόμα για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όχι για πόλεμο.
Παρά την προβλέψιμη σύνδεση του σημερινού πολέμου στην Ουκρανία με τον αγώνα κατά του ναζισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν δεν έδωσε στοιχεία για τις μελλοντικές του προθέσεις. 
«Η ομιλία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν στερεοτυπική και οι δικαιολογίες για τον τρέχοντα πόλεμο ήταν τελετουργικές επαναλήψεις όλων όσων έχουμε ακούσει ήδη. Αναγνώρισε όμως θανάτους και πληγές», σχολιάζει ο Ρόλαντ Ολίφαντ της Telegraph.

Θολό τοπίο για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας
από την kathimerini.gr

Η πολυαναμενόμενη ομιλία Πούτιν για την 9η Μαΐου πραγματοποιήθηκε, οι απορίες των «έξω» ωστόσο παραμένουν αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του Ρώσου ηγέτη. Οι εκτός Ρωσίας «θα πρέπει να συνεχίσουν να μαντεύουν, καθώς ο Πούτιν έδωσε λίγες ενδείξεις αναφορικά με την κατεύθυνση της σύγκρουσης» στην Ουκρανία, γράφει η Angela Dewan στο CNN.
Ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε τη σημερινή ομιλία του για να συνδυάσει την ιστορία με το παρόν, επενδύοντας στον ρωσικό εθνικισμό με σκοπό να δικαιολογήσει τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.
Με το βλέμμα στραμμένο στους ναζί που ηττήθηκαν από τους σοβιετικούς πριν από 77 χρόνια, ο Πούτιν αναφέρθηκε στις νέες «ναζιστικές» απειλές στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας το αβάσιμο αφήγημά του περί «αποναζιστικοποίησης» της χώρας.
Τώρα το ερώτημα είναι αν ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει αυτή την ημέρα – ή ακόμη και αυτήν την εβδομάδα – για να κλιμακώσει τον πόλεμο με άλλους τρόπους, όπως σημειώνει στην ανάλυσή της για το CNN η Angela Dewan. Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρόκειται να αρχίσουν να επιδίδονται σε επιθέσεις από απόσταση, με πλήγματα από αέρος, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που είναι αδιάκριτες και τείνουν να προκαλούν μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Μετά την αποτυχία της Ρωσίας να καταλάβει εδάφη στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας και γύρω από το Κίεβο, οι μάχες συνεχίζονται στα ανατολικά και νότια. Το ενδεχόμενο η Ρωσία να μην κερδίσει τίποτα, ή να κερδίσει πολύ λίγα στην Ουκρανία είναι πλέον πραγματικό, όπως υποστηρίζει στο άρθρο της η Angela Dewan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου