17 Μαΐου 2022

Γαλάζιες σημαίες 2022: Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα

«Πρωταθλήτρια» ξανά η Χαλκιδική με 87 Γαλάζιες Σημαίες. Σε επίπεδο δήμου, πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται και φέτος η Ρόδος με 55 σημαίες.


Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Ισπανία όσον αφορά το πλήθος των Γαλάζιων Σημαιών βρίσκεται για ακόμα μια χρονιά η Ελλάδα, με 581 σημαίες. «Πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά η Χαλκιδική, ενώ ακολουθούν Ρόδος και Λασίθι, ενώ ο δήμος με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες είναι και φέτος ο δήμος Ρόδου με 55.

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (υπεύθυνη στην Ελλάδα για τον θεσμό) ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα, που φέρνουν για ακόμα μια φορά την Ελλάδα σε πολύ υψηλή θέση, όσον αφορά όχι μόνο την καθαριότητα παραλιών και θαλασσών, αλλά και την οργάνωση των ακτών. Πιο συγκεκριμένα, με τη Γαλάζια Σημαία βραβεύονται φέτος 581 ακτές (έναντι 545 πέρυσι), 15 μαρίνες (έναντι 16 πέρυσι) και 6 τουριστικά σκάφη (μια κατηγορία που προστέθηκε το 2017).

Όσον αφορά τα στοιχεία ανά περιφερειακή ενότητα, στην κορυφή βρίσκεται με μεγάλη διαφορά η Χαλκιδική, με 87 Γαλάζιες Σημαίες. Ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα Ρόδου, που βελτίωσε την επίδοσή της (55 φέτος έναντι 49 πέρυσι), ενώ οι υπόλοιπες θέσεις ανήκουν στην Κρήτη: στις περιφερειακές ενότητες Λασιθίου (41 φέτος έναντι 40 πέρυσι), Χανίων (36 έναντι 33), Ηρακλείου (31 έναντι 29) και Ρεθύμνου (20 έναντι 18). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Αττική (18 έναντι 15), η περιφερειακή ενότητα Κεφαλληνίας (17 έναντι 16) και Λέσβου (17). 

Ειδικότερα στην Περιφέρεια Αττικής οι 18 ακτες με Γαλάζιες σημαίες είναι:
Δήμος Μαραθώνος: · Μπρεξίζα.
Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος: · Διασταύρωση, · Λίμνη.
Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας: · Αυλάκι.
Δήμος Λαυρεωτικής: · 1ο Λιμανάκι Δασκαλειό Κερατέας/Solo Pino.
Δήμος Σαρωνικού: · Λαγονήσι 1-Grand Beach/ Grand Resort Lagonissi, · Λαγονήσι 2-Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi, · Λαγονήσι 3-Κοχύλια/ Grand Resort Lagonissi, · Μαύρο Λιθάρι/EverEden Beach.
Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: · Αστέρας Βουλιαγμένης/Astir Beach Vouliagmenis, · Βάρκιζα, · Βούλα Α, · Βουλιαγμένη.
Δήμος Γλυφάδας: · Γλυφάδα, · Γλυφάδα Α, · Γλυφάδα Β.
Δήμος Αίγινας: · Αγ. Μαρίνα.
Δήμος Πόρου: · Ασκέλι/Νέα Αίγλη.

Σε επίπεδο δήμου, πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται και φέτος η Ρόδος με 55 σημαίες. Ακολουθούν οι δήμοι Κασσάνδρας Χαλκιδικής (32), Αγίου Νικολάου Λασιθίου (25), Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (19), Σιθωνίας και Χερσονήσου Χαλκιδικής (από 18). Σε επίπεδο νησιών, μετά τη Ρόδο ακολουθούν η Χίος (15), ο δήμος Αργοστολίου Κεφαλληνίας (13) και η Κως (12).

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλάζια Σημαία απονέμεται στις ακτές που πληρούν μια σειρά από 33 προϋποθέσεις (38 για τις μαρίνες και 51 για τα τουριστικά σκάφη), ενώ μπορεί να αφαιρεθεί μέσα στη χρονιά αν αποδειχθεί ότι δεν τις πληρούν πια. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ - eepf.gr), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πηγές (και περισσότερα): kathimerini.gr , eepf.gr

Σχετική ανάρτηση:
Οι Γαλάζιες Σημαίες 2020 με πρωταθλήτρια τη Χαλκιδική και Κριτήρια του προγράμματος για τις ακτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου