23 Μαΐου 2022

Γκράφιτι αφιερωμένα στον πόλεμο στην Ουκρανία

Από την παραγκούπολη Κιμπέρα στην Κένυα μέχρι την Πολωνία, και από την Ρώμη μέχρι το Μπουένος Αιρες, καλλιτέχνες του δρόμου από όλον τον κόσμο δηλώνουν την υποστήριξη τους στην Ουκρανία και περνούν αντιπολεμικά μηνύματα μέσα από συγκινητικές τοιχογραφίες…

Ενδεικτικά, κάποια από τα γκραφιτι που παρουσιάζει το Protagon.gr:

Επάνω αριστερά: 
Ρώμη: Μία μπάμπουσκα στα χρώματα της Ρωσίας βγάζει από μέσα της μία μικρότερη ουκρανική και βάλλει εναντίον της με πυραύλους, ενώ εκείνη σκέφτεται τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση... Francesco Fotia/AGF/Universal Images Group via Getty Images.

Αγάπη και υποστήριξη στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου από την παραγκούπολη Κιμπέρα, του Ναϊρόμπι Donwilson Odhiambo/SOPA Images/LightRocket via Getty Images.

Ενα ευφάνταστο γκραφίτι στους δρόμους της Πολωνίας με τον Πούτιν ως Βόλντεμορτ και τον Ζελένσκι ως Χάρι Πότερ Kawuart/via REUTERS.

Δύο γυναίκες ντυμένες με τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας και της Ρωσίας αγκαλιάζονται δακρυσμένες στην τοιχογραφία του καλλιτέχνη δρόμου «Laika», στη Ρώμη Andrea Ronchini/NurPhoto via Getty Images.

«Οχι άλλη φορά» είναι γραμμένο πάνω στα πρόσωπα των Χίτλερ, Πούτιν και Στάλιν σε τοιχογραφία δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Γκντανσκ, στην Πολωνία. Ο πιο γνωστός καλλιτέχνης δρόμου της Πολωνίας, ο Tuse, δημιούργησε μία σειρά αντιπολεμικών τοιχογραφιών με τίτλο «Αλληλεγγύη για την Ουκρανία» σε συνεργασία με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Γκντανσκ Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images.

«Οχι στον Πόλεμο» γράφει η τοιχογραφία του Μάξι Μπανιάσκο στο Μπουένος Άιρες, παραθέτοντας δίπλα στην τραυματισμένη Ουκρανή το «Κορίτσι των Ναπάλμ», την Παν Τι Κιμ Πουκ, μία συγκλονιστική εικόνα από τον πόλεμο του Βιετνάμ Maxi Bagnasco/via REUTERS.

Μία συγκινητική τοιχογραφία στην Πράγα, όπου ένα τρομαγμένο κοριτσάκι κρύβεται κάτω από την ουκρανική σημαία μαζί με τα παιχνίδια της Chemis/Lucas Biba/via REUTERS.

Μέσα στα συντρίμμια της βομβαρδισμένης γέφυρας του Ιρπίν, ο Μεξικανοαμερικανός ζωγράφος Ρομπέρτο Μαρκέζ, από το Ντάλας του Τέξας, δημιουργεί μια πολύχρωμη παραλλαγή της «Γκερνίκα», για να αναπαραστήσει την τραγωδία χιλιάδων Ουκρανών και να ταυτίσει τη χώρα με τη βασκική πόλη που καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο. Ο Μαρκέζ αποφάσιζε να πάει στην Ουκρανία μετά την έκκληση του Ζελένσκι για ξένη βοήθεια Scott Peterson/Getty Images.

Πηγή: protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου