11 Μαΐου 2022

Πώς τα φουγάρα των εργοστασίων θα γίνουν «σωτήρες» του κλίματος

Μία νέα αγορά αξίας κοντά στο 1 τρισ. δολάρια μόνο στις ΗΠΑ βρίσκεται στα «σπάργανα», με εντυπωσιακές προοπτικές: θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η νέα αγορά αφορά την αποθήκευση και χρήση του διοξειδίου του άνθρακα για την παραγωγή διάφορων αγαθών.

Βότκα. Καύσιμα για τζετ. Απολυμαντικό χεριών. Αρώματα. Ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα που συλλαμβάνεται από τον αέρα ή τις καπνοδόχους των εργοστασίων σε καθημερινά προϊόντα, ώστε τα αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου να μη διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα και να θερμαίνουν τον πλανήτη - ή τουλάχιστον να ανακυκλώνονται μερικές φορές προτού το κάνουν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα λειτουργεί με τον διαχωρισμό του CO2 από άλλα αέρια, χρησιμοποιώντας ακριβούς διαλύτες που προσελκύουν τα μόρια, όπως τα ρινίσματα σιδήρου, σε έναν μαγνήτη. Μόλις συλληφθεί, το CO2 μπορεί να θαφτεί βαθιά μέσα στο έδαφος, σε μέρη όπως εξαντλημένα πηγάδια εξόρυξης πετρελαίου, όπου παραμένει για αιώνες. Αλλά αυτή η διαδικασία έχει τις προκλήσεις της. Εκτός από το υψηλό κόστος, οι εταιρείες πρέπει επίσης να καταλάβουν πώς να μεταφέρουν το CO2 και να βρουν τις κατάλληλες γεωλογικές δομές στις οποίες θα το αποθηκεύσουν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις στρέφονται σε αυτό που είναι γνωστό ως «δέσμευση και χρήση άνθρακα», όπου το CO2 χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγαθών που μπορούν να πωληθούν για να χρηματοδοτήσουν τη βελτίωση των τεχνολογιών τους. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια δυνητική αγορά αξίας 1 τρισ. δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ για προϊόντα που παράγονται από δεσμευμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Carbon180, που κυμαίνονται από πλαστικά και δομικά υλικά μέχρι τρόφιμα και ποτά.

Πώς λειτουργούν: Οι τεχνολογίες δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα είναι κρίσιμες για να τεθούν τα ενεργειακά συστήματα σε όλο τον κόσμο σε μια βιώσιμη πορεία. Παρά την τεράστια σημασία αυτών των τεχνολογιών για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, η ανάπτυξη άργησε να απογειωθεί - υπάρχουν μόνο 20 εμπορικές επιχειρήσεις δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα παγκοσμίως...

Επίσης, σήμερα, υπάρχουν μόνο 27 επιχειρησιακά έργα δέσμευσης άνθρακα παγκοσμίως, με 13 στις ΗΠΑ, που αξιοποιούν μόνο μία μικρή αναλογία των εκπομπών CO2. Αυτό θα χρειαστεί να αυξηθεί σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες εγκαταστάσεις παγκοσμίως. Από ένα σύνολο 40 εκατ. τόνων CO2 που δεσμεύτηκαν το 2020, ο κόσμος θα χρειαστεί να επιτύχει 1.670 εκατ. τόνους CO2 έως το 2030 και 7.600 εκατ. τόνους CO2 έως το 2050, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).

Το CO2 μπορεί να μετατραπεί σε έξι τύπους προϊόντων: οικοδομικά υλικά, χημικά, πρόσθετα άνθρακα, καύσιμα, πολυμερή και πρωτεΐνες. «Τα οικοδομικά υλικά θα αναδειχθούν στον μεγαλύτερο τομέα για χρήση του διοξειδίου του άνθρακα, εκπροσωπώντας το 86% της συνολικής αξίας της αγοράς έως το 2040. Σε αυτό θα βοηθήσει και το γεγονός ότι η χρήση του CO2 έχει χαμηλά τεχνικά εμπόδια... Επί του παρόντος, ο μεγαλύτερος μεμονωμένος καταναλωτής είναι ο τομέας των λιπασμάτων που χρησιμοποιεί το CO2 για την παραγωγή ουρίας.

Πληθαίνουν τα συστήματα εμπορίας: Οι διεθνείς αγορές άνθρακα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο αριθμός των συστημάτων εμπορίας εκπομπών παγκοσμίως αυξάνεται συνεχώς. Εκτός από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ε.Ε. (EU ETS), ήδη λειτουργούν -ή βρίσκονται σε εξέλιξη- εθνικά ή υποεθνικά συστήματα στον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία και τις ΗΠΑ. Το Χρηματιστήριο Ρύπων της Ε.Ε., η οποία αποτελεί την πρώτη και μεγαλύτερη αγορά άνθρακα παγκοσμίως, άρχισε τη λειτουργία του το 2005 και καλύπτει τα 3/4 εμπορίας εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως. (...)

Πηγή (και περισσότερα): naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου