21 Μαΐου 2022

Ανάγκη για φθηνό εισιτήριο στα ΜΜΜ

Την στήριξη των πολιτών στις μετακινήσεις τους, οι οποίες έχουν ακριβύνει λόγω των ευρύτερων ενεργειακών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, με μηνιαίο εισιτήριο κόστους 9 μόλις ευρώ, αποφάσισαν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης στη Γερμανία. Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο για τρεις μήνες αρχής γενομένης από 1ης Ιουνίου. Είναι φυσικά μια καλή ιδέα και για την δική μας κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα δίνεται κίνητρο για χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς από όλους, εξοικονομώντας ενέργεια και επιλέγοντας συγχρόνως ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον είδος μετακίνησης.

Σχετικά με το θέμα, η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της με τίτλο
Γερμανία: Eισιτήριο 9 ευρώ, φθηνή βενζίνη και επιδόματα μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το μηνιαίο εισιτήριο απεριόριστων διαδρομών με μειωμένη τιμή ισχύει για όλες τις αστικές αλλά και υπεραστικές μετακινήσεις μικρών αποστάσεων σε όλη τη Γερμανία. Αφορά αστικά λεωφορεία, τραμ, μετρό, προαστιακό και τοπικά τρένα, ενώ εξαιρούνται τρένα μεγάλων αποστάσεων (ICE, Intercity, Εurocity) και υπεραστικά λεωφορεία. Με το μέτρο αυτό ελαφρύνονται σημαντικά όσοι μετακινούνται τακτικά στη Γερμανία, κυρίως για εργασία...

Σημαντική είναι όμως και η οικονομική ελάφρυνση του πολίτη. Για παράδειγμα μια μηνιαία κάρτα αστικών διαδρομών σε μεγάλες πόλεις κοστίζει περίπου από 70 έως 90 ευρώ. Με τη νέα κάρτα των 9 ευρώ, η εξοικονόμηση χρημάτων ξεπερνά τα πενήντα ευρώ. Η προβλεπόμενη χρηματοδότηση ανέρχεται στα 3,7 δις ευρώ.

Το εισιτήριο των 9 ευρώ δεν είναι όμως το μοναδικό μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας και ελάφρυνσης των πολιτών. Εξίσου σημαντική είναι η μείωση του φόρου καυσίμων, μεταξύ αυτών της βενζίνης κατά 30 σεντ και του πετρελαίου ντίζελ κατά 14 σεντ, εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και το μέτρο αυτό αναμένεται να ισχύσει για ένα τρίμηνο, από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 31 Αυγούστου...

Στο πλαίσιο του ευρύτερου πακέτου εγκρίθηκε επίσης εφάπαξ βοήθημα 200 ευρώ προς πολίτες που ανήκουν στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα για το κόστος ενέργειας καθώς και πρόσθετα μηνιαία βοηθήματα για οικογένειες με παιδιά. Μεταξύ άλλων, τον Σεπτέμβριο αναμένεται και η καταβολή εφάπαξ φορολογητέου επιδόματος ύψους 300 ευρώ για την ενέργεια σε εργαζόμενους που υπόκεινται στη Γερμανία σε φόρο εισοδήματος...»

Όχι λοιπόν μόνο μια, άλλα περισσότερες ιδέες και για την ελληνική κυβέρνηση από την Γερμανία...

Afirimeno.com
Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου