31 Μαΐου 2022

Eμπάργκο από ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο στα μέτρα του Όρμπαν

Για «υποχώρηση» της Ε.Ε. στα αιτήματα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας κάνει λόγο το Politico, γράφοντας ότι η Ένωση συμβιβάστηκε με όσα προέταξε, χορηγώντας στη Βουδαπέστη σχεδόν πλήρη εξαίρεση από ένα νέο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. «Ναι, πήρε πολλά – και κράτησε τους πάντες ομήρους» είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico για τις προσπάθειες παρεμπόδισης του Όρμπαν.

Οι αναλυτές του Politico εκτιμούν ότι η συλλογική υποχώρηση στον κ. Όρμπαν γλίτωσε τις Βρυξέλλες από την αμηχανία της αποτυχίας να εφαρμόσει το πολυδιαφημισμένο εμπάργκο. Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι και διπλωμάτες παραδέχθηκαν ότι ο κ. Όρμπαν, ο «αυταρχικός» ηγέτης της ΕΕ, είχε καταφέρει να βρει τον δρόμο του – βάζοντας τα συμφέροντα της Ουγγαρίας πάνω από την προσπάθεια παρεμπόδισης του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ο κ. Όρμπαν δημοσίευσε μια σύντομη πανηγυρική δήλωση στο Facebook: «Επιτεύχθηκε μια συμφωνία. Η Ουγγαρία εξαιρείται από το εμπάργκο πετρελαίου!».

Πηγή: kathimerini.gr

Η συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών» πρόσθεσε.

Χάρη στην «εθελοντική δέσμευση» της Γερμανίας και της Πολωνίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το εμπάργκο θα εξαλείψει «περίπου το 90%» των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου «μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


Τα όρια των Ευρωπαίων

Το έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας κατέδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο τα όρια, στα οποία μπορούν να φτάσουν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με την «Deutsche Welle». Δηλαδή θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο από εδώ και πέρα να δούμε άλλο πακέτο κυρώσεων γιατί αυτές άρχισαν να αγγίζουν ζωτικά οικονομικά συμφέροντα κρατών μελών. Κι αυτό γιατί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας είναι διαφορετικά για κάθε χώρα.

Μετά την πολιτική συμφωνία το έκτο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ εκτός από την πλήρη εξαίρεση της Ουγγαρίας, η οποία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, μεταβατική περίοδος διάρκειας μέχρι δύο ετών αναμένεται να πάρουν και άλλες χώρες, όπως η Σλοβακία, η Τσεχία και ίσως η Βουλγαρία με την Κροατία.

Πηγή: Deutsche Welle 

Πώς το πετρελαϊκό εμπάργκο επηρεάζει Ρωσία και Ευρώπη

Ποιες χώρες είναι κερδισμένες και ποιες όχι από το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Έπειτα από ένα μήνα έντονων διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε επιτέλους να επιβάλει ένα σταδιακό, μερικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την απόφαση αυτή θα έχουμε μια σχετικά γρήγορη απαγόρευση περίπου του 70% των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου προς την Ε.Ε. Μέχρι το τέλος του έτους, το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 90%.

Ποιες χώρες εξαιρέθηκαν από το εμπάργκο και γιατί;

Από το εμπάργκο εξαιρέθηκε η μεταφορά πετρελαίου μέσω αγωγών. Ένας από τους βασικούς αγωγούς που εξαιρέθηκαν είναι και ο Druzhba (η λέξη σημαίνει «φιλία»), ο οποίος τροφοδοτεί πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Η Πολωνία και η Γερμανία, που τροφοδοτούνται από το βόρειο τμήμα του αγωγού Druzhba, δεσμεύτηκαν στη Σύνοδο να τερματίσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος του έτους.

Προσωρινά κερδισμένες είναι οι περίκλειστες Ουγγαρία και Σλοβακία, καθώς και η Κροατία οι οποίες θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται από το νότιο τμήμα του Druzhba. Πολλοί θεωρούν ότι το μπλοκ υποχώρησε στην πίεση της Βουδαπέστης.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την άμεση απαγόρευση μεταφορών πετρελαίου με πλοία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα 2/3 των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου στο μπλοκ.

Κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μέτρο αυτό. Πράγματι, σε ένα από τα πολλά σχέδια που σβήστηκαν και ξαναγράφτηκαν για το πετρελαϊκό εμπάργκο υπήρχε πρόβλεψη για εξαίρεση των μεταφορών δια θαλάσσης. Τελικά, μετά την πίεση της Ουγγαρίας, η εξαίρεση αυτή ανετράπη. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο στόλο πετρελαιοφόρων στον κόσμο. 

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου